ZAPROSZENIE NA WARSZTATY KULINARNE

Wraz z wiosennym przebudzeniem organizujemy kolejne warsztaty kulinarne pt.”Wiosenne oczyszczanie”.

Jeśli chcecie poczuć energię i harmonię ciała z duchem, to zapraszamy Was serdecznie na nasze warsztaty. Pokażemy jak oczyścić ciało z toksyn i odżywić je karmiącymi składnikami warzyw i owoców. Spotkamy się z Wami w piątek 31 maja, w sercu Starych Bielan, kawiarni Dlaczemu, przy ul. Schroegera 90B.

Opowiemy czym jest detoks organizmu, kiedy i dlaczego go potrzebujemy i jaki wpływ ma na nas to co jemy.

Podczas warsztatów przygotujecie 6 pysznych dań razem ze deserem, z warzyw i owoców dostępnych aktualnie na targu. Będziemy rozkoszować się nimi podczas wspólnej uczty.  Przekonacie się, jak łatwo i szybko można przygotować zdrowe odżywcze posiłki, które cieszą nie tylko ciało, ale i ducha.
Dajcie się ponieść magii roślinnej kuchni ze szczyptą fantazji i miłości!

O prowadzących:

Sylwia Wajnbergier
Prowadzi Dom Wina i Oliwy, który organizuje kulinarne spotkania przy stole – eventy, warsztaty  i catering kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Wiele lat spędziła we Włoszech i na słonecznym wybrzeżu Hiszpanii, gdzie pogłębiała swoją wiedzę dotyczącą zdrowej kuchni śródziemnomorskiej.  Zafascynowana kuchnią roślinną uwielbia dzielić się z innymi i płynącą z niej pozytywną energią.


Katarzyna Hryniewicz
Filolog. Dawniej beznadziejnie zakochana w j. angielskim, nauczyciel, wykładowca i przewodnik kulturowy.
Dzisiaj zajmuje się dbaniem o nasz Mózg, racząc zmysłowymi, roślinnymi przepisami na swoim blogu: https://www.czujeismakuje.com

Zapraszamy serdecznie,

Sylwia Wajnbergier i Katarzyna Hryniewicz

Gdzie: Kawiarnia Dlaczemu ul. Schroegera 90B Stare Bielany
Kiedy: Piątek 31 maja godz. 18-21
Inwestycja: 100 zł od osoby,
Dla 2 osób zniżka 5%.


Zapisy:
Email: czujeismakuje@gmail.com
Tel:
Sylwia Wajnbergier: 663 884 431
Katarzyna Hryniewicz: 660 526 538

Ilość miejsc ograniczona. Po dokonaniu rezerwacji drogą mailową lub telefoniczną należy dokonać wpłaty na konto, która gwarantuje udział w warsztatach.

Ps.

Część dań będziecie mogli zabrać ze sobą do domu, warto więc przynieść ze sobą pojemniki.

Galeria:

EVENTY

Spotkania kulinarne dla firm i grup zorganizowanych
Organizuję spotkania dla grup, podczas których przygotowujemy pyszną kolację –włoską, hiszpańską czy śródziemnomorską, składającą się z przystawek, dań głównych i deseru, zakończoną wspólną degustacją z odpowiednio dobranymi winami. Zapraszam do współpracy firmy, grupy zorganizowane czy grupy przyjaciół.

Degustacje wina i oliwy
Jeśli tak jak ja kochacie kuchnię śródziemnomorską, lubicie wino i chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o danym regionie zapraszam na wspólne degustacje produktów, potraw i win. Każde spotkanie dotyczy jednego kraju – opowiem o nim od strony kulinarnej, przekażę Wam wiedzę dotyczącą wina i oliwy w tym kraju, a wszystko to przy zastawionym stole i w dobrym towarzystwie.

Wydarzenia Wino i Oliwa 
Spotykamy się Warszawie, ale też w Toskanii i w Andaluzji. Wspólnie gotujemy i pijemy najlepsze wina z regionu. Przy stole, gdzie króluje dobra zabawa, śmiech, beztroska.

CATERING

Proponujemy catering śródziemnomorski, wegetariański lub wegański na małe imprezy i wydarzenia, spotkania firmowe czy uroczystości rodzinne.

Przygotujemy pyszne przekąski, tzw. finger foods na imprezy stojące lub pełne zestawy na obiad czy kolację w zaproponowanym miejscu.

Wszystkie potrawy i dania przygotowujemy bezpośrenio przed wydarzeniem, używając świeżych, sezonowych warzyw i owoców. W naszej kuchni nie używamy produktów zawierających szkodliwe składniki i konserwanty, nie używamy niezdrowych tłuszczy, ograniczamy biały cukier i gluten.

Przykładowe menu na catering stojący:

  • roladki z cukinii
  • rollsy z ciasta francuskiego
  • spring rollsy z sosem z masła orzechowego
  • wegańskie ‘sushi’ z brązowym ryżem czy z makaronem sobą
  • onigiri – japońskie kulki ryżowe
  • wrapy z warzywami
  • mini kanapeczki z pastami z warzyw, strączków i nasion np. suszonych pomidorów i kaszy jaglanej, z czerwonej lub białej fasoli, z pieczonej papryki, z nasion słonecznika, itp.
  • łódeczki z cykorii
  • parmezanowe miseczki z sałatką
  • szaszłyki warzywne
  • jaglane raffaello
  • kulki mocy z daktyli i orzechów
  • brownie z czerwonej fasoli
  • krakersy z nasion i płatków owsianych

Przykładowe menu na obiad/ kolację

Przystawki

  • domowe marynowane warzywa
  • parmigiana z bakłażana, pomidorów i mozzarelli
  • sałatka z cieciorką i serem feta

Zupa – krem z sezonowych warzyw, np.

  • krem pietruszkowo- gruszkowy z parmezanem
  • krem z rukwi wodnej z limoką i słonecznikiem
  • krem cukiniowo – czosnkowy z bazylią
  • krem z fankuła z wędzonym łososiem

Danie główne

  • Tarta sezonowa
  • Canelloni ze szpinakiem i ricottą
  • Risotto sezonowe

Deser

  • Tiramisu
  • Tartaletki z kremem i owocami
  • Sorbet cytrynowy
  • Cheesecake z mascarpone i ricotty
  • Wegański ‚sernik’ z tofu i kaszy jaglanej

Możemy przywieźć przygotowane wcześniej posiłki i wyserwować je lub przygotować wszystko na miejscu.

Gwarantujemy, że wszystko będzie świeże i pyszne!

WARSZTATY KULINARNE

Na warsztatach podzielę się z Wami moją wiedzą na temat kuchni śródziemnomorskiej, którą zdobyłam mieszkając w tym regionie i ucząc się od lokalnych szefów kuchni. Prowadzę warsztaty z kuchni włoskiej, toskańskiej, sycylijskiej, hiszpańskiej, greckiej i marokańskiej.

Od paru lat coraz bardziej interesuję się i pogłębiam wiedzę z zakresu zdrowej kuchni wegańskiej i superfoods. Brałam udział w licznych szkoleniach z kuchni wegańskiej, kuchni raw, kuchni detoks oraz wegańskiej kuchni indyjskiej (u Hinduski).  Chętnie poprowadzę warsztaty również z tej tematyki.

Warsztaty trwają 3-4 godziny, z czego 2-2,5 godziny przeznaczamy na gotowanie, a pozostały czas na wspólne ucztowanie. Ja zaproponuję menu i zaopatrzenie w składniki, a uczestnicy przygotują od podstaw 4-8 dań (w zależności od liczebności grupy).

W zależności od tematu warsztatów do każdego menu dobieram pasujące wino z kuchni regionu.

PODRÓŻE

Co roku proponuję wspólne wyjazdy do moich ukochanych miejsc na Ziemi – do zielonej Toskanii i słonecznej Andaluzji.

Nie prowadzę biura podróży, współpracuję z biurami i usługodawcami na miejscu. To wyjazdy partnerskie – wspólnie ustalamy program i decydujemy o kształcie wyjazdu. 

Mam za sobą zorganizowanie kilkunastu wspólnych wypraw. 

To najczęściej wyjazdy typu ‘gourmet trip’ Food&Wine podczas których poznajemy dany region z naciskiem na stronę enoturystyczną i enogastronomiczną – odwiedzamy producentów serów, przetworów i win, próbujemy na miejscu i zaopatrujemy się w testowane produkty. Stołujemy się w  restauracjach, trattoriach, osteriach, pizzeriach – miejscach lokalnych, gdzie bywają miejscowi i gdzie dobrze możemy poznać kuchnię danego regionu. Najczęściej są to miejsca prowadzone rodzinnie, a menu zmienia się wraz  z sezonem. Znam takie miejsca w Toskanii i w Andaluzji i bardzo chętnie Was tam zabiorę.