VARSOVINO 2019 – ŚWIĘTO HISZPAŃSKIEGO WINA

Pierwsze winiarskie degustacje w tym sezonie za nami. 24 września uczestniczyłyśmy w Varsovino 2019 Wines from Spain – wielkim święcie hiszpańskiego wina w Warszawie, organizowanym przez Ambasadę Hiszpanii oraz ICEX España Exportación e Inversiones. Impreza po raz kolejny miała miejsce w Hotelu Raffles Europejski.

Swoje wina zaprezentowało 29 winiarzy z całej Hiszpanii, do degustacji było ponad 250 win różnych odmian z 25 regionów. Gościem specjalnym wydarzenia był David Seijas, autor książek o winie, profesor wydziału sommelierskiego na Uniwersytecie w Gironie, sommelier El Bulli – restauracji uznanej za najlepszą na świecie (niestety zamkniętej w 2011 roku).

Wśród zaproszonych na degustację, oprócz sommelierów i osób zajmujących się zawodowo importem i dystrybucją wina, spotkać można było wielu dziennikarzy winiarskich, blogerów winiarskich i kulinarnych, a także influencerów, których rolą jest zapewne szerzenie kultury winiarskiej wśród Polaków. Gościom wydarzenia w wyborze degustowanych win pomagały członkinie nowo powstałego stowarzyszenia Polskie Sommelierki.

Varsovino 2019 było fantastyczną okazją do zapoznania się nie tylko ze znakomitymi hiszpańskimi winami, ale do odbycia podróży po wielu mniej znanych regionach winiarskich Hiszpanii – np. najmłodszej hiszpańskiej apelacji DO Cebreros, i do poznania mało popularnych, rzadko uprawianych czy autochtonicznych odmian winorośli (jak Caíño Blanco). Było też oczywiście okazją do skosztowania naprawdę znakomitych win. Wśród nich m.in. wyjątkowego fondillón od Bodegas Las Virtudes. To hiszpańskie, słodkie, mocne, ale niewzmacniane wino w stylu porto tawny, znane było w dawnej Polsce pod nazwą alikanty.

Podczas degustacji serwowano gościom pyszne hiszpańskie tapas. Tak się bowiem szczęśliwie składa, że szefem kuchni w Hotelu Raffles Europejski jest rodowity baskijczyk Beñat Alonso.

Z degustowanych win najbardziej zapadły mam w pamięć wina:

1. BODEGA LAS VIRTUDES z Alicante
https://bodegavirtudes.com/
Białe wino ekologiczne LaVirtu del Mar z 2018 roku, szczepy sauvignon blanc i merseguera

2. BODEGAS BALBAS z Ribera del Duero
https://www.balbas.es/
Wina czerwone Ardal:
Reserva z 2014 roku (tempranillo, cabernet sauvignon)
Gran Reserva z 2010 roku (tempranillo, cabernet sauvignon)
i Ritus z 2009 roku (tempranillo, merlot)

3. BODEGAS CORRAL z Rioja
https://www.donjacobo.es/en/
Wino czerwone Don Jacopo Gran Reserva z 2005 roku (tempranillo, garnacha, mazuelo)

4. BODEGAS HIJOS DE ALBERTO GUTIERREZ
https://www.dealberto.com/
Białe wino z regionu Rueda De Alberto Dorado z 2018 (veredjo) – ZNAKOMITE!
oraz czerwone z regionu Castilla y Leon, Finca Valdemoya Tinto 12 Meses en Barrica (tempranillo, cabernet sauvignon)

5. BODEGAS VITULIA
http://bodegasvitulia.com/en/presentation-2/
Czerwone wina z Ribera del Duero:
Crianza Vitulia z 2013 (tempranillo, merlot, cabernet sauvignon)
i Gran Reserva Vitulia z 2014 (tempranillo)
oraz białe z Castilla y Leon, Hacienda Vitulia Albillo Barrica z 2017 (albillo, i inne białe szczepy)

6. UVAS FELICES
https://www.vilaviniteca.es/en/
La Locomotora Reserva Limitada z 2014 ze szczepu tempranillo
Ca N’Estruc Negre z 2017 roku, ze szczepów garnacha i Ull de llebre (lokalna nazwa tempranillo)
Idoia Negre z 2014 (syrah, garnacha)

7. VINICOLA DE CASTILLA
http://vinicoladecastilla.com
Senorio de Guadianeja Gran Reserva z 2009 roku ze szczepu cabernet Sauvignon i z 2012 roku z tempranillo.

Pełna lista wystawców jest tu http://hiszpanskiewina.pl/varsovino-2019-winnice/

Galeria:

EVENTY

Spotkania kulinarne dla firm i grup zorganizowanych
Organizuję spotkania dla grup, podczas których przygotowujemy pyszną kolację –włoską, hiszpańską czy śródziemnomorską, składającą się z przystawek, dań głównych i deseru, zakończoną wspólną degustacją z odpowiednio dobranymi winami. Zapraszam do współpracy firmy, grupy zorganizowane czy grupy przyjaciół.

Degustacje wina i oliwy
Jeśli tak jak ja kochacie kuchnię śródziemnomorską, lubicie wino i chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o danym regionie zapraszam na wspólne degustacje produktów, potraw i win. Każde spotkanie dotyczy jednego kraju – opowiem o nim od strony kulinarnej, przekażę Wam wiedzę dotyczącą wina i oliwy w tym kraju, a wszystko to przy zastawionym stole i w dobrym towarzystwie.

Wydarzenia Wino i Oliwa 
Spotykamy się Warszawie, ale też w Toskanii i w Andaluzji. Wspólnie gotujemy i pijemy najlepsze wina z regionu. Przy stole, gdzie króluje dobra zabawa, śmiech, beztroska.

CATERING

Proponujemy catering śródziemnomorski, wegetariański lub wegański na małe imprezy i wydarzenia, spotkania firmowe czy uroczystości rodzinne.

Przygotujemy pyszne przekąski, tzw. finger foods na imprezy stojące lub pełne zestawy na obiad czy kolację w zaproponowanym miejscu.

Wszystkie potrawy i dania przygotowujemy bezpośrenio przed wydarzeniem, używając świeżych, sezonowych warzyw i owoców. W naszej kuchni nie używamy produktów zawierających szkodliwe składniki i konserwanty, nie używamy niezdrowych tłuszczy, ograniczamy biały cukier i gluten.

Przykładowe menu na catering stojący:

  • roladki z cukinii
  • rollsy z ciasta francuskiego
  • spring rollsy z sosem z masła orzechowego
  • wegańskie ‘sushi’ z brązowym ryżem czy z makaronem sobą
  • onigiri – japońskie kulki ryżowe
  • wrapy z warzywami
  • mini kanapeczki z pastami z warzyw, strączków i nasion np. suszonych pomidorów i kaszy jaglanej, z czerwonej lub białej fasoli, z pieczonej papryki, z nasion słonecznika, itp.
  • łódeczki z cykorii
  • parmezanowe miseczki z sałatką
  • szaszłyki warzywne
  • jaglane raffaello
  • kulki mocy z daktyli i orzechów
  • brownie z czerwonej fasoli
  • krakersy z nasion i płatków owsianych

Przykładowe menu na obiad/ kolację

Przystawki

  • domowe marynowane warzywa
  • parmigiana z bakłażana, pomidorów i mozzarelli
  • sałatka z cieciorką i serem feta

Zupa – krem z sezonowych warzyw, np.

  • krem pietruszkowo- gruszkowy z parmezanem
  • krem z rukwi wodnej z limoką i słonecznikiem
  • krem cukiniowo – czosnkowy z bazylią
  • krem z fenkuła z wędzonym łososiem

Danie główne

  • Tarta sezonowa
  • Canelloni ze szpinakiem i ricottą
  • Risotto sezonowe

Deser

  • Tiramisu
  • Tartaletki z kremem i owocami
  • Sorbet cytrynowy
  • Cheesecake z mascarpone i ricotty
  • Wegański ‚sernik’ z tofu i kaszy jaglanej

Możemy przywieźć przygotowane wcześniej posiłki i wyserwować je lub przygotować wszystko na miejscu.

Gwarantujemy, że wszystko będzie świeże i pyszne!e

WARSZTATY KULINARNE

Na warsztatach podzielę się z Wami moją wiedzą na temat kuchni śródziemnomorskiej, którą zdobyłam mieszkając w tym regionie i ucząc się od lokalnych szefów kuchni. Prowadzę warsztaty z kuchni włoskiej, toskańskiej, sycylijskiej, hiszpańskiej, greckiej i marokańskiej.

Od paru lat coraz bardziej interesuję się i pogłębiam wiedzę z zakresu zdrowej kuchni wegańskiej i superfoods. Brałam udział w licznych szkoleniach z kuchni wegańskiej, kuchni raw, kuchni detoks oraz wegańskiej kuchni indyjskiej (u Hinduski).  Chętnie poprowadzę warsztaty również z tej tematyki.

Warsztaty trwają 3-4 godziny, z czego 2-2,5 godziny przeznaczamy na gotowanie, a pozostały czas na wspólne ucztowanie. Ja zaproponuję menu i zaopatrzenie w składniki, a uczestnicy przygotują od podstaw 4-8 dań (w zależności od liczebności grupy).

Do każdego menu dobieram wina z kuchni danego regionu.

PODRÓŻE

Co roku proponuję wspólne wyjazdy do moich ukochanych miejsc na Ziemi – do zielonej Toskanii i słonecznej Andaluzji.

Nie prowadzę biura podróży, współpracuję z biurami i usługodawcami na miejscu. To wyjazdy partnerskie – wspólnie ustalamy program i decydujemy o kształcie wyjazdu. 

Mam za sobą zorganizowanie kilkunastu wspólnych wypraw. 

To najczęściej wyjazdy typu ‘gourmet trip’ Food&Wine podczas których poznajemy dany region z naciskiem na stronę enoturystyczną i enogastronomiczną – odwiedzamy producentów serów, przetworów i win, próbujemy na miejscu i zaopatrujemy się „na zapas”. Stołujemy się w trattoriach, osteriach, pizzeriach, a w Hiszpanii w tapas barach – miejscach lokalnych, gdzie bywają miejscowi i gdzie dobrze możemy poznać kuchnię danego regionu. Najczęściej są to miejsca prowadzone rodzinnie, a menu zmienia się wraz  z sezonem. Znam takie miejsca w Toskanii i w Andaluzji i bardzo chętnie Was tam zabiorę.