… czyli Crespelle alla fiorentina. To jedno z tradycyjnych dań kuchni toskańskiej – przepis można znaleźć w każdej książce kucharskiej dotyczącej “vera cucina toscana” (prawdziwa kuchnia toskańska). Naleśniki ze szpinakiem zapieczone pod beszamelem i “poplamione” sosem pomidorowym.
Do dania proponuję toskańskie białe wino z odmiany vermentino – lekkie, rześkie wino i cytrusowych aromatach i długim, orzeźwiającym posmaku https://domwina.pl/product-pol-1870-Toscaleus-Vermentino.html
Składniki:
300g szpinaku ugotowanego, odparowanego i posiekanego
200g ricotty
100g mąki
80g masła
4 jajka
pół szklanki mleka
pół litra beszamelu
troszkę sosu pomidorowego (np. passata pomidorowa ugotowana z czosnkiem, solą i pieprzem)
starty parmezan
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
oliwa z oliwek, masło
sól, pierz
Sposób przygotowania:
Z mąki, mleka, 2 jaj, 50 g rozpuszczonego masła i soli wyrobić ciasto naleśnikowe. Odstawić na co najmniej pół godziny. Usmażyć naleśniki.
W miseczce wymieszać szpinak, ricottę, 2 jajka, 3 łyżki parmezanu, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową.
Przygotować beszamel z masła, mąki i mleka. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Nadzienie szpinakowe zawijać w naleśniki (w rulony) i układać w naczyniu.
Polać beszamelem, skropić sosem pomidorowym i posypać obficie parmezanem.
Zapiekać w 180 stopniach do zrumienienia.