9 maja w ramach wydarzenia winiarskiego Simply Great Italian Wines uczestniczyłam w seminarium branżowym przygotowanym we współpracy z Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano. To był sentymentalny powrót do mojej ukochanej Toskanii, tym bardziej, że seminarium rozpoczęło się wzruszającym (dla mnie) filmem pokazującym piękno regionu razem z jego winnicami, gajami oliwnymi, jedzeniem, starymi miasteczkami, ludźmi… A potem była degustacja 6 wspaniałych win z oznaczeniem ‘Vino Nobile di Montepulciano’.
Montepulciano to jedno z tych uroczych starych kamiennych toskańskich miasteczek położonych na wzgórzu, które zachwycają klimatem, wąskimi uliczkami i małymi rodzinnymi trattoriami. Położone w południowo- zachodniej Toskanii, w prowincji Siena, osobom interesującym się winem będzie kojarzyło się ze słynnym Vino Nobile di Montepulciano.
Terytorium i produkcja
Vino Nobile di Montepulciano to wino w 100% toskańskie i jedno z najstarszych win Włoch. Jako jedno z pierwszych w kraju – w 1980 roku – otrzymało status DOCG.
Produkcja wina Nobile di Montepulciano jest absolutnie elitarna. Otrzymuje się je z winogron uprawianych wyłącznie w gminie Montepulciano, w sercu obszaru zwanego ‘colline senesi” – wzgórza sieneńskie, które harmonijnie łączą Val di Chianę z Val d’Orcią. Wysokość wzgórz nie przekracza 580 metrów npm.
Szczególne ukształtowanie terenu i toskański mikroklimat nadają winu wyjątkowe właściwości organoleptyczne. Do produkcji Vino Nobile di Montepulciano używa się szczepu Sangiovese, a raczej jego toskańskiej wersji, zwanej tu Prugnolo Gentile i niewielki procent Canaiolo Nero (który nigdy nie przekracza 20%). Do tych winorośli można również dodać niewielką ilość toskańskich winogron, które zawsze rosną na tym samym obszarze produkcyjnym.
Zgodnie z regulacjami wino przed wypuszczeniem na rynek dojrzewa minimum 2 lata, w przypadku riserva min. 3 lata, w tym 6 miesięcy w butelce.
Na obszarze Montepulciano produkuje się Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Vino Nobile di Montepulciano Riserva DOCG, a także Vino Rosso di Montepulciano DOC i Vin Santo di Montepulciano DOC
Charakterystyka
Styl wina określany jest jako ‘styl środka’, plasujący się między dwoma sławnymi sąsiadami: lżejszymi chianti i potężniejszymi Brunello di Montalcino.
Kolor, który wyróżnia się w szkle to błyszcząca, rubinowa czerwień, która stopniowo zmienia się w granatową czerwień wraz ze starzeniem się wina. W nosie zapach jest elegancki i intensywny, przypomina nuty owoców, suszonych śliwek oraz nut kwiatowych. Bukiet jest intensywny, można wyróżnić wiśnie, fiołki i nuty ziemiste. W ustach Vino Nobile di Montepulciano jest zrównoważone i obfite, o wyczuwalnych nutach drewna, które przypominają o jego starzeniu w beczce.
Zaletą Vino Nobile di Montepulciano jest to, że wino nie musi długo czekać, aż będzie nadawało się do wypicia, aczkolwiek ma fantastyczny potencjał starzenia. To bardzo gastronomiczne wina, dobrze komponujące się z wieloma potrawami.
Dobranie do jedzenia
Wino tego typu, o wysokiej zawartości alkoholu i tak pełne i eleganckie, idealnie łączy się z równie pełnymi i strukturalnymi daniami. Bardzo dobrze komponuje się z czerwonymi mięsami, dzikiem i dziczyzną oraz z daniami z sosami mięsnymi i ragu, a także z grillowanym mięsem, gulaszem, jagnięciną lub daniami z grzybami. Wyjątkowe jest również połączenie z aromatycznymi serami i pikantnymi deserami.
Anteprima del Vino Nobile di Montepulciano
Co roku w lutym w miasteczku Montepulciano organizowany jest festiwal wina – jest to prapremiera win z ostatniego butelkowania, przed wprowadzeniem ich na rynek. Impreza oferuje branży sektora winiarskiego i rosnącej rzeczy entuzjastów możliwość spróbowania nowych win, bezpośrednio od najważniejszych producentów z okolicy, w ekskluzywnym i magicznym miejscu jakim jest Forteca Montepulciano.
Parę lat temu mieliśmy okazję uczestniczyć w tym wydarzeniu i rzeczywiście, było bardzo ciekawie, klimatycznie, można było porozmawiać ze wszystkimi najważniejszymi producentami z okolic i wziąć udział w wykładach. Zdecydowanie do powtórzenia!
Poderi Sanguineto i Dora Forsoni
Jedną z najbardziej znanych i charakterystycznych producentek wina Vino Nobile di Montepulciano jest Dora Forsoni. Niesamowita osoba, absolutna pasjonatka wina. Mieliśmy niesamowitą przyjemność poznać ją osobiście, być oprowadzanymi po winnicy przez jej partnerkę Patrizię i degustować wina. Oczywiście wyjechaliśmy z solidnym zapasem. Dora wraz z partnerką Patrizią prowadzi gospodarstwo Poderi Sanguineto, w którym produkuje się Vino Nobile di Montepulciano, Vino Nobile di Montepulciano Riserva, a także wina DOC i wina stołowe IGT. Dora pracuje w gospodarstwie, które od pokoleń należało do jej rodziny, od 1968 roku. Obie z Patrizią same wykonują wszystkie prace w winnicy związane z produkcją wina.
Polecam obejrzenie na youtubie filmów z Dorą. W jednym z nich zaczyna wywiad od słów: “Mówienie o Sanguineto to mówienie o Dorze. To miłość do wina”. Tutaj Dora oprowadza po swojej winnicy https://www.youtube.com/watch?v=N0vAn3fap2U Dora jest także jedną z bohaterek filmu Senza trucco. Le donne del vino naturale. Film ten, pod polskim tytułem Natura, kobiety i wino, będzie można zobaczyć 6 czerwca w Kinie Czary w Winosferze w Warszawie, w ramach Przeglądu filmów o winie. Zwiastun można zobaczyć tu: https://www.youtube.com/watch?v=PAFH04yONaU
Degustacja branżowa w Warszawie
Wina Vino Nobile di Montepulciano, degustowane podczas festiwalu win włoskich w Warszawie:
- Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2016. Podere le Berne
100% Sangiovese, 25 dni w stalowych kontenerach, 2 lata w beczce, 14% alk.
Wino o aromacie dojrzałych owoców, kwiatów i skóry. Bogate i dobrze zrównoważone
Cena w detalu: 7,90 euro
- Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2016. Tenuta di Granacciano della Seta
96% sangiovese, 4% merlot, 14%alk.
Fermentacja i maceracja na skórkach w nierdzewnych kadziach w kontrolowanej temperaturze 28st. Przez 20-25 dni, 18 miesięcy we francuskich tonneaux, i we francuskich i słoweńskich dębowych beczkach.
Bukiet intensywny, złożony, delikatny, owocowy z nutami wiśni, moreli, śliwek, delikatne przyprawy. Wytrawne, z przyjemnymi nutami kwasowymi, dobrze zbalansowane taniny, eleganckie, z owocowymi finiszem.
Cena w detalu 16,90 euro
- Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2015
90% sangiovese, 5% cabernet sauvignon, 5% merlot, 14%alk.
Fermentacja w kontrolowanej temperaturze przez 18 dni, 16 miesięcy we francuskich tonneaux, 3 miesiące w stalowych kadziach, 6 miesięcy w butelce.
Aromaty dzikich owoców jagodowych, pełny smak, czarne wiśnie, dojrzałe śliwki, espresso. Lekkie, zrównoważone, o dobrej kwasowości.
Cena w detalu: 20 euro
- Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2015. Azienda Agraria La Ciarliana
95% sangiovese, 5% mammolo, 15% alk.
Po tradycyjnej winifikacji wino pozostaje przez 18 miesięcy w dębowych beczkach.
Cena w detalu: 16 euro
- Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2015. Selezione “Pagliareto”. Societa Agricola Lunadoro
100% sangiovese (prugnolo gentile), 14%alk.
Ręczne zbiory w pierwszych dniach października. Wino starzone we francuskich tonneaux przez co najmniej 24 miesiące.
Złożony i charakterystyczny bukiet, z aromatami dojrzałych owoców, nutami pieprzowymi, dżemu śliwkowego, kwiatów, fiołków, czekolady i cygara. Smak zbalansowany, słodkie taniny, odpowiednia kwasowość na długim finiszu.
Cena w detalu: 6,70 euro
- Vino Nobile di Montepulciano DOCG Riserva 2015. Carpineto
90% sangiovese (prugnolo gentile), 10% canaiolo i inne lokalne szczepy, 13,5% alk.
10-15 dni fermentacji i maceracji w stalowych tankach w kontrolowanej temperaturze. Starzone przez 2 lata w słoweńskich dębowych beczkach i we francuskich beczkach.
Nuty fiołków, drewna, które wyróżniają się w wyjątkowym, eleganckim bukiecie.
Cena w detalu: 89zł