Sylwia Wajnbergier

Wino - tylko wytrawne, kawa - wyłącznie czarna, makaron - zawsze al dente, lody włoskie... A po słońce - do Toskanii!

Od wielu lat dużo podróżuję, głównie po krajach południa Europy. Poznałam kuchnię tego regionu stołując się w lokalnych restauracjach i w prywatnych domach. Odwiedziłam znane regiony winiarskie, m.in. we Włoszech, Francji, Hiszpanii, Portugalii, Austrii i na Węgrzech. Przez kilka lat mieszkałam w Toskanii, w Chianti, w kamiennym domu wśród winnic i gajów oliwnych. Na kolejne lata moim domem stała się słoneczna Andaluzja.

Podróże zaowocowały miłością do kuchni śródziemnomorskiej i do dobrego wina. Za granicą szkoliłam umiejętności kulinarne biorąc udział w spotkaniach i warsztatach u miejscowych szefów kuchni. Mam certyfikat kursu wiedzy o winie WSET (The Wine and Spirit Education Trust) z międzynarodowym egzaminem.

W moim toskańskim Domu Wina i Oliwy organizowałam kolacje regionalne dla klientów, warsztaty kulinarne, wspólne gotowanie czy przygotowywanie pizzy w prawdziwym piecu chlebowym. Tym wydarzeniom zawsze towarzyszyło dobre wino, dużo śmiechu i świetna zabawa.

Teraz prowadzę Dom Wina i Oliwy w Warszawie. Organizuję warsztaty z kuchni śródziemnomorskiej, a także marokańskiej i indyjskiej, różnego rodzaju eventy kulinarne, przygotowuję cateringi, prowadzę degustacje win. A wielbicieli słońca i dobrego jedzenia zapraszam w gastronomiczną podróż do Toskanii i do Andaluzji!