Oferta
DEGUSTACJE
DEGUSTACJE
Spotkania kulinarne dla firm i grup zorganizowanych
Organizuję spotkania dla grup, podczas których przygotowujemy pyszną kolację –włoską, hiszpańską czy śródziemnomorską, składającą się z przystawek, dań głównych i deseru, zakończoną wspólną degustacją z odpowiednio dobranymi winami. Zapraszam do współpracy firmy, grupy zorganizowane czy grupy przyjaciół.
Degustacje wina i oliwy
Jeśli tak jak ja kochacie kuchnię śródziemnomorską, lubicie wino i chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o danym regionie zapraszam na wspólne degustacje produktów, potraw i win. Każde spotkanie dotyczy jednego kraju – opowiem o nim od strony kulinarnej, przekażę Wam wiedzę dotyczącą wina i oliwy w tym kraju, a wszystko to przy zastawionym stole i w dobrym towarzystwie.
Wydarzenia Wino i Oliwa
Spotykamy się Warszawie, ale też w Toskanii i w Andaluzji. Wspólnie gotujemy i pijemy najlepsze wina z regionu. Przy stole, gdzie króluje dobra zabawa, śmiech, beztroska.
WARSZTATY KULINARNE
WARSZTATY KULINARNE
Na warsztatach podzielę się z Wami moją wiedzą na temat kuchni śródziemnomorskiej, którą zdobyłam mieszkając w tym regionie i ucząc się od lokalnych szefów kuchni. Prowadzę warsztaty z kuchni włoskiej, toskańskiej, sycylijskiej, hiszpańskiej, greckiej i marokańskiej.
Od paru lat coraz bardziej interesuję się i pogłębiam wiedzę z zakresu zdrowej kuchni wegańskiej i superfoods. Brałam udział w licznych szkoleniach z kuchni wegańskiej, kuchni raw, kuchni detoks oraz wegańskiej kuchni indyjskiej (u Hinduski). Chętnie poprowadzę warsztaty również z tej tematyki.
Warsztaty trwają 3-4 godziny, z czego 2-2,5 godziny przeznaczamy na gotowanie, a pozostały czas na wspólne ucztowanie. Ja zaproponuję menu i zaopatrzenie w składniki, a uczestnicy przygotują od podstaw 4-8 dań (w zależności od liczebności grupy).
Do każdego menu dobieram wina z kuchni danego regionu.
CATERING
CATERING
Proponujemy catering śródziemnomorski, wegetariański lub wegański na małe imprezy i wydarzenia, spotkania firmowe czy uroczystości rodzinne.
Przygotujemy pyszne przekąski, tzw. finger foods na imprezy stojące lub pełne zestawy na obiad czy kolację w zaproponowanym miejscu.
Wszystkie potrawy i dania przygotowujemy bezpośrenio przed wydarzeniem, używając świeżych, sezonowych warzyw i owoców. W naszej kuchni nie używamy produktów zawierających szkodliwe składniki i konserwanty, nie używamy niezdrowych tłuszczy, ograniczamy biały cukier i gluten.
Przykładowe menu na catering stojący:
- roladki z cukinii
- rollsy z ciasta francuskiego
- spring rollsy z sosem z masła orzechowego
- wegańskie ‘sushi’ z brązowym ryżem czy z makaronem sobą
- onigiri – japońskie kulki ryżowe
- wrapy z warzywami
- mini kanapeczki z pastami z warzyw, strączków i nasion np. suszonych pomidorów i kaszy jaglanej, z czerwonej lub białej fasoli, z pieczonej papryki, z nasion słonecznika, itp.
- łódeczki z cykorii
- parmezanowe miseczki z sałatką
- szaszłyki warzywne
- jaglane raffaello
- kulki mocy z daktyli i orzechów
- brownie z czerwonej fasoli
- krakersy z nasion i płatków owsianych
Przykładowe menu na obiad/ kolację
Przystawki
- domowe marynowane warzywa
- parmigiana z bakłażana, pomidorów i mozzarelli
- sałatka z cieciorką i serem feta
Zupa – krem z sezonowych warzyw, np.
- krem pietruszkowo- gruszkowy z parmezanem
- krem z rukwi wodnej z limoką i słonecznikiem
- krem cukiniowo – czosnkowy z bazylią
- krem z fenkuła z wędzonym łososiem
Danie główne
- Tarta sezonowa
- Canelloni ze szpinakiem i ricottą
- Risotto sezonowe
Deser
- Tiramisu
- Tartaletki z kremem i owocami
- Sorbet cytrynowy
- Cheesecake z mascarpone i ricotty
- Wegański 'sernik' z tofu i kaszy jaglanej
Możemy przywieźć przygotowane wcześniej posiłki i wyserwować je lub przygotować wszystko na miejscu.
Gwarantujemy, że wszystko będzie świeże i pyszne!
PODRÓŻE
PODRÓŻE
Co roku proponuję wspólne wyjazdy do moich ukochanych miejsc na Ziemi – do zielonej Toskanii i słonecznej Andaluzji.
Nie prowadzę biura podróży, współpracuję z biurami i usługodawcami na miejscu. To wyjazdy partnerskie – wspólnie ustalamy program i decydujemy o kształcie wyjazdu.
Mam za sobą zorganizowanie kilkunastu wspólnych wypraw.
To najczęściej wyjazdy typu ‘gourmet trip’ Food&Wine podczas których poznajemy dany region z naciskiem na stronę enoturystyczną i enogastronomiczną – odwiedzamy producentów serów, przetworów i win, próbujemy na miejscu i zaopatrujemy się „na zapas”. Stołujemy się w trattoriach, osteriach, pizzeriach, a w Hiszpanii w tapas barach – miejscach lokalnych, gdzie bywają miejscowi i gdzie dobrze możemy poznać kuchnię danego regionu. Najczęściej są to miejsca prowadzone rodzinnie, a menu zmienia się wraz z sezonem. Znam takie miejsca w Toskanii i w Andaluzji i bardzo chętnie Was tam zabiorę.