TATAR Z TUŃCZYKA Z AWOKADO

na sposób orientalny z kolendrą i limonką. Wino do podania: Franciacorta Brut Rose’

Składniki:

1 stek z tuńczyka (ok. 250-300g)
2 awokado
mała dymka
2 cm świeżego imbiru
5 cm świeżego ogórka
gałązka kolendry
limonka 
sól, pieprz
Na sos: 

2 łyżki oleju z pestek winogron (jest łagodniejszy od oliwy z oliwek, ale ona też może być 🙂
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka soku z limonki
ew. pół łyżki sosu ostrygowego (jeśli macie) 

Do dekoracji np.: listki kolendry, ćwiartki limonki, szczypiorek, papryczka chili, czarny sezam, kawior (czarny lub czerwony)

Sposób przygotowania:

Tuńczyka pokroić w drobną kostkę (błony odkroić i wyrzucić). Posiekać dymkę, ogórka, kolendrę, zetrzeć imbir. Wymieszać z tuńczykiem (warto teraz wstawić do lodówki, nawet na parę godzin)
Awokado obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Składniki sosu wymieszać. Dodać połowę sosu do tuńczyka z warzywami.
Podanie:
Można użyć metalowej obręczy lub podać w przezroczystym pucharku.
Ułożyć warstwę tuńczyka, na niej warstwę awokado i udekorować wybranymi dodatkami.
Pozostały sos rozlać dekoracyjnie na talerzu lub podać osobno w miseczce

WINO
Kompozycja surowej ryby i awokado wymaga odpowiedniego wina. Z pewnością musi to być świeże białe wino, które podbije smak tej aromatycznej eleganckiej kompozycji.
Według mnie idealne będzie wino musujące, które dzięki bąbelkom ‘odtłuszcza’ i oczyszcza usta
Może to być szampan lub włoskie prosecco.
Bardzo ciekawym połączeniem będzie Franciacorta Brut Rose’ – wino powstałe z mieszanki Chardonnay i Pinot Noir (czasem też Pinot Blanc), mające zaznaczone aromaty owoców i pieczywa przy delikatnych taninach i bardzo lekkiej słodyczy.