PASTA E VINO!

Tagliatelle Paglia e fieno z młodymi warzywami

Składniki:

makaron tagliatelle „paglia e fieno”
sezonowe młode warzywa, np. 
dymka
szparagi 
fenkuł
marchew
cukinia
groszek
szpinak
kwiaty cukinii
świeże zioła, np. natka i bazylia
oliwa, sól, zielony pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotować warzywa, oczyścić i pokroić np. dymkę i fenkuła w paski, marchewkę i cukinie także w paski używając obieraczki. Groszek wyłuskać z łupinek. Szpinak i zioła opłukać.
Wstawić makaron do gotowania (w zależności od tego czy używacie makaronu suchego czy świeżego czas gotowania będzie się różnił).
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać dymkę, fenkuła, szparagi – smażyć mieszając 2 minuty.
Dodać groszek, paski marchewki i cukinii (oraz ew. 2-3 kwiaty), podlać łyżkę wody i dusić mieszając (niezbyt długo, warzywa muszą pozostać chrupkie, też max. 2 minuty).
Dodać szpinak, zioła, doprawić solą i zielonym pieprzem (z młynka), zamieszać, wyłączyć.
Na talerze wyłożyć makaron, rozłożyć warzywa, polać oliwą i podawać.

Do tego dania proponujemy toskańską Vernaccię di San Gimignano – białe wino, które jako jedyne toskańskie wino białe posiada status DOCG.
Wyraźne i pełne w smaku, świeże mineralne wino podkreśli smak delikatnego makaronu z warzywami.