CHIANTI I CHIANTI CLASSICO

Wino Chianti bierze swoją nazwę od terytorium produkcji, dużego obszaru położonego na wzgórzystym terenie, w wielu prowincjach, choć z historycznego punktu widzenia Chianti to ściśle określony obszar między Sieną a Florencją.

W 1872 roku baron Battino Ricasoli, polityk i producent wina, skodyfikował recepturę oryginalnego wina Chianti: 70% sangioveto (sangiovese), które daje ciało i kolor, 15-20% canaiolo, dające zapach i miękkość, 15-20% trebbiano i malvasii (białe winogrona) dla rozjaśnienia. W kolejnych latach powstawało wiele kombinacji tych proporcji. Obecnie prawie nie produkuje się wina Chianti z użyciem białych winogron, za to coraz więcej powstaje Chianti produkowanych w 100% z winogron sangiovese lub z dodatkiem szczepów międzynarodowych (cabernet sauvignon i merlot), albo też z dodatkiem tradycyjnych toskańskich canaiolo i colorino.

W roku 1932 obszar produkcji wina Chianti został powiększony i utworzono siedem podobszarów: Classico, Colli Aretini (okolice Arezzo), Colli Fiorentini (Florencja), Colline Pisane (Piza), Colli Senesi (Siena), Montalbano i Rufina. W kolejnych dziesięcioleciach dalsze regulacje prawne unormowały sytuację, a w 1996 dodano obszar Montespertoli (który wcześniej wchodził w skład Colli Fiorentini).

Chianti musi być produkowane z 70 do 100% Sangiovese (w Chianti Classico min. 80%, w Chianti Colli Senesi min. 75%). Białych winogron nie można dodać więcej niż 10% (w Chianti Classico nie dodaje się wcale). Pozostałe szczepy oscylują między 15 a 20%.

TYPY CHIANTI

Chianti generyczne produkuje się w prowincjach Arezzo, Florencja, Pisa, Pistoia, Prato i Siena. To przede wszystkim wino dobre do codziennego picia. 

Natomiast Chianti Classico  produkuje się w ściśle określonej strefie obejmującej 9 gmin położonych pomiędzy Florencją a Sieną. To najstarszy obszar produkcji chianti, niezmienny od 1932 roku. Wersja podstawowa dobrze nadaje się jako wino stołowe, ale jest też produkowana wersja Riserva (min. 2 lata starzenia) i Gran Selezione, która wymaga min. 30 miesięcy starzenia.

Chianti Rufina pochodzi z upraw położonych na wysokości 400 metrów n.p.m. na północny wschód od Florencji. Wapienne, margielowe podłoże daje surowe, eleganckie wino o dużej kwasowości. To najmniejsza podstrefa produkcji.

Chianti Colli Senesi (Siena) produkowane jest w 15 gminach położonych między Sieną, Val d’Elsa, Val di Chiana, Val di Merse i Val d’Orcia.

Chianti Colli Fiorentini produkuje się z winnic z gmin położonych na wzgórzach otaczających Florencję.

Natomiast pozostałe Chianti – Chianti Colline Pisane (z okolic Pizy), Chianti Colli Aretini (Arezzo), Chianti Montalbano czy Chianti Montespertoli są zdecydowanie słabsze i raczej trudno tam liczyć na ‚perełki” – to zwykłe wina do do dziennego picia do obiadu.

Ja mieszkałam w obszarze produkcji Colli Fiorentini, blisko Montespertoli i rzut beretem od Chianti Classico. Oczywiście podróżowałam po całej Toskanii i miałam okazje pić wina bezpośrednio u producentów w każdej z ww. stref produkcji.

Moich klientów zawsze zabierałam na wycieczkę do Chianti Classico. Odwiedzaliśmy miasteczka Greve, Castellinę, Gaiolę, Raddę. W każdym z nich próbowaliśmy win z danej gminy. W Greve in Chianti zawsze zwiedzaliśmy Enoteca Falorni. To stara piwnica na wino, w której obecnie funkcjonuje miejsce degustacji wina, sklep i mała restauracja. Można tu spróbować setek win z całej Toskanii, a także słodkie vin santo, mocną grappę czy oliwy. Sami decydujemy co próbujemy i w jakiej ilości. Bardzo polecam wizytę w tym miejscu!

Na koniec jeszcze – najbardziej znani producenci z Chianti. Te etykiety gwarantują jakość:

  1. Querciabella
  2. Antinori
  3. Brancaia
  4. Barone Ricasoli Castello di Brolio
  5. Il Molino di Grace
  6. Castello di Volpaia
  7. Felsina
  8. Badia a Coltibuono
  9. Castello di Ama
  10. Isole e Olena
  11. Selvapiana
  12. Fonterutoli

Galeria:

EVENTY

Spotkania kulinarne dla firm i grup zorganizowanych
Organizuję spotkania dla grup, podczas których przygotowujemy pyszną kolację –włoską, hiszpańską czy śródziemnomorską, składającą się z przystawek, dań głównych i deseru, zakończoną wspólną degustacją z odpowiednio dobranymi winami. Zapraszam do współpracy firmy, grupy zorganizowane czy grupy przyjaciół.

Degustacje wina i oliwy
Jeśli tak jak ja kochacie kuchnię śródziemnomorską, lubicie wino i chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o danym regionie zapraszam na wspólne degustacje produktów, potraw i win. Każde spotkanie dotyczy jednego kraju – opowiem o nim od strony kulinarnej, przekażę Wam wiedzę dotyczącą wina i oliwy w tym kraju, a wszystko to przy zastawionym stole i w dobrym towarzystwie.

Wydarzenia Wino i Oliwa 
Spotykamy się Warszawie, ale też w Toskanii i w Andaluzji. Wspólnie gotujemy i pijemy najlepsze wina z regionu. Przy stole, gdzie króluje dobra zabawa, śmiech, beztroska.

CATERING

Proponujemy catering śródziemnomorski, wegetariański lub wegański na małe imprezy i wydarzenia, spotkania firmowe czy uroczystości rodzinne.

Przygotujemy pyszne przekąski, tzw. finger foods na imprezy stojące lub pełne zestawy na obiad czy kolację w zaproponowanym miejscu.

Wszystkie potrawy i dania przygotowujemy bezpośrenio przed wydarzeniem, używając świeżych, sezonowych warzyw i owoców. W naszej kuchni nie używamy produktów zawierających szkodliwe składniki i konserwanty, nie używamy niezdrowych tłuszczy, ograniczamy biały cukier i gluten.

Przykładowe menu na catering stojący:

  • roladki z cukinii
  • rollsy z ciasta francuskiego
  • spring rollsy z sosem z masła orzechowego
  • wegańskie ‘sushi’ z brązowym ryżem czy z makaronem sobą
  • onigiri – japońskie kulki ryżowe
  • wrapy z warzywami
  • mini kanapeczki z pastami z warzyw, strączków i nasion np. suszonych pomidorów i kaszy jaglanej, z czerwonej lub białej fasoli, z pieczonej papryki, z nasion słonecznika, itp.
  • łódeczki z cykorii
  • parmezanowe miseczki z sałatką
  • szaszłyki warzywne
  • jaglane raffaello
  • kulki mocy z daktyli i orzechów
  • brownie z czerwonej fasoli
  • krakersy z nasion i płatków owsianych

Przykładowe menu na obiad/ kolację

Przystawki

  • domowe marynowane warzywa
  • parmigiana z bakłażana, pomidorów i mozzarelli
  • sałatka z cieciorką i serem feta

Zupa – krem z sezonowych warzyw, np.

  • krem pietruszkowo- gruszkowy z parmezanem
  • krem z rukwi wodnej z limoką i słonecznikiem
  • krem cukiniowo – czosnkowy z bazylią
  • krem z fenkuła z wędzonym łososiem

Danie główne

  • Tarta sezonowa
  • Canelloni ze szpinakiem i ricottą
  • Risotto sezonowe

Deser

  • Tiramisu
  • Tartaletki z kremem i owocami
  • Sorbet cytrynowy
  • Cheesecake z mascarpone i ricotty
  • Wegański ‚sernik’ z tofu i kaszy jaglanej

Możemy przywieźć przygotowane wcześniej posiłki i wyserwować je lub przygotować wszystko na miejscu.

Gwarantujemy, że wszystko będzie świeże i pyszne!e

WARSZTATY KULINARNE

Na warsztatach podzielę się z Wami moją wiedzą na temat kuchni śródziemnomorskiej, którą zdobyłam mieszkając w tym regionie i ucząc się od lokalnych szefów kuchni. Prowadzę warsztaty z kuchni włoskiej, toskańskiej, sycylijskiej, hiszpańskiej, greckiej i marokańskiej.

Od paru lat coraz bardziej interesuję się i pogłębiam wiedzę z zakresu zdrowej kuchni wegańskiej i superfoods. Brałam udział w licznych szkoleniach z kuchni wegańskiej, kuchni raw, kuchni detoks oraz wegańskiej kuchni indyjskiej (u Hinduski).  Chętnie poprowadzę warsztaty również z tej tematyki.

Warsztaty trwają 3-4 godziny, z czego 2-2,5 godziny przeznaczamy na gotowanie, a pozostały czas na wspólne ucztowanie. Ja zaproponuję menu i zaopatrzenie w składniki, a uczestnicy przygotują od podstaw 4-8 dań (w zależności od liczebności grupy).

Do każdego menu dobieram wina z kuchni danego regionu.

PODRÓŻE

Co roku proponuję wspólne wyjazdy do moich ukochanych miejsc na Ziemi – do zielonej Toskanii i słonecznej Andaluzji.

Nie prowadzę biura podróży, współpracuję z biurami i usługodawcami na miejscu. To wyjazdy partnerskie – wspólnie ustalamy program i decydujemy o kształcie wyjazdu. 

Mam za sobą zorganizowanie kilkunastu wspólnych wypraw. 

To najczęściej wyjazdy typu ‘gourmet trip’ Food&Wine podczas których poznajemy dany region z naciskiem na stronę enoturystyczną i enogastronomiczną – odwiedzamy producentów serów, przetworów i win, próbujemy na miejscu i zaopatrujemy się „na zapas”. Stołujemy się w trattoriach, osteriach, pizzeriach, a w Hiszpanii w tapas barach – miejscach lokalnych, gdzie bywają miejscowi i gdzie dobrze możemy poznać kuchnię danego regionu. Najczęściej są to miejsca prowadzone rodzinnie, a menu zmienia się wraz  z sezonem. Znam takie miejsca w Toskanii i w Andaluzji i bardzo chętnie Was tam zabiorę.