Poniżej relacja z degustacji win z Chianti Rùfina, która miała miejsce w ramach wydarzenia Let’s Taste Italy zorganizowanego w marcu w Warszawie przez Taste it All, Doctor Wine by Daniele Cernilli i Consorzio Chianti Rùfina. Seminarium poprowadził Mariusz Kapczyński red. nacz. Vinisfera.pl oraz przedstawiciel Consorzio Chianti Rùfina. Omawianych było 6 win + wino niespodzianka:
- I Veroni, Quona Chianti Rufina DOCG Riserva 2015
- Colognole, Riserva del Don Chianti Rufina DOCG 2015
- Podere Il Pozzo, Il Pozzo Chianti Rufina DOCG 2013
- Frescobaldi, Nipozzano Vecchie Viti Chianti Rufina DOCH Riserva 2014
- Grignano, Poggio Gualtieri Chianti Rufina DOCG Riserva 2013
- Selvapiana, Bucerchiale Chianti Rufina DOCG Riserva 2013
- oraz – Frescobaldi, Castello di Nipozzano Montesodi 2009
Pierwszym etapem spotkania było przybliżenie specyfiki regionu, następnie degustacja komentowana ww. win. Ja niestety, pomimo iż kilka lat mieszkałam w Chianti, nigdy nie dotarłam na winiarski tour do Chianti Rufina, ale oczywiście znałam dobrze wina z tego regionu. Degustowane chianti potwierdziły moją pozytywną opinię – Chianti Rufina to wina wyjątkowe i zdecydowanie warte swojej ceny.
O Chianti Rùfina
Chianti Rùfina to jeden z najważniejszych obszarów produkcji wina Chianti pomimo faktu, iż jest to najmniejszy z siedmiu regionów. Jest to jednocześnie jeden z najstarszych obszarów winiarskich w Toskanii. Terytorium umiejscowione u podnóża toskańskich Apeninów (Appennino Tosco-Romagnolo), około dwudziestu kilometrów od jednego z najpiękniejszych miast na świecie – Florencji, zajmuje powierzchnię 12.483 hektarów na terenie gmin Pontassieve, Pelago, Rufina, Londa i Dicomano. Obszar Chianti Rùfina (Val d’Arno) zaczyna się wzdłuż prawego brzegu rzeki Arno, dalej skręca na północ wzdłuż obydwu brzegów rzeki Sieve.
Wśród elementów, które sprawiają, że Chianti Rufina jest jednym z najbardziej cenionych win we Włoszech i na świecie są z całą pewnością ukształtowanie geologiczne terenu i klimat szczególnie korzystny dla tego typu produkcji. Mówimy tu o terenach pagórkowatych, zbudowanych z wapieni, margli i kredy, ze słoneczną ekspozycją południowo- zachodnią, na terenach o wysokości do 500 m.n.p.m., co pozwala winogronom osiągnąć optymalną dojrzałość. Kierując się na północ, w stronę Apeninów, wzgórza stają się coraz bardziej strome. Wpływa to na klimat – pod względem wiejących tam wiatrów, poziomu średnich temperatur i wilgotności, jak i różnic temperatur między dniem a nocą. Te cechy sprawiają, że wina z tego obszaru mają wyważoną wysoką kwasowość, są aromatyczne i zrównoważone. Cechuje je też duży potencjał starzenia.
Chianti Rufina DOCG skomponowane jest ze szczepów Sangiovese w proporcjiach od 75 do 100%. Domieszki stanowią szczepy Canaiolo, Trebbiano Toscana i Malvasia. Cała produkcja podlega ścisłym regulacjom
Spośród 22 producentów 20 jest członkami Konsorcjum Chianti Rufina, założonego w 1980 w celu promowania produkowanych win, ochrony całego regionu produkcji, a także wspierania współpracy między poszczególnymi producentami.
.
Ciekawostki
Pierwsze historyczne dowody na uprawę winorośli na terytorium Chianti Rufina pochodzą z XV wieku. Wina z tego regionu zostały oficjalnie uznane wraz z edyktem Wielkiego Księcia Toskanii w XVIII wieku – rozporządzenie z 24 września 1716 roku wydane przez Kosmę III uznało obszar Rufina jako jeden z obszarów produkcji win Chianti i klasyfikowało te wina wśród najlepszych win Toskanii.
Szalony wózek. Co roku w sierpniu ma miejsce impreza Bacco Artigiano, poświęcona winu i lokalnym produktom. Symbolem tego wydarzenia jest ‘szalony wózek’, który kiedyś używany był do transportu butelek wina ze wsi do miasta. To rodzaj rekonstrukcji historycznej, ofiarowania ‘błogosławionego wina” władzom Florencji. Z regionu Rufina butelki typu fiasco były przewożone na ‘szalonym wózku” zbudowanym przez winiarzy z Val di Sieve. Wózek ten, ciągnięty przez woły, załadowany butelkami z całej piwnicy ułożonymi piramidalnie mógł przewieźć do dwóch tysięcy butelek. Po otrzymaniu błogosławieństwa w kościele na Via dei Calzaiuoli, nazwanego imieniem Św. Michała (San Michele) patrona winiarzy, wino było przewożone do ratusza (Palazzo delle Signoria) gdzie burmistrz i urzędnicy wznosili toasty za Florencję i jej lud.
Testowane wina
I Veroni, Quona Chianti Rufina DOCG Riserva 2015
Strukturalne wino dzięki starzeniu 18 miesięcy w drewnianej beczce wino zyskało waniliowy szlif, a 12 miesięcy leżakowania w butelkach dodało mu elegancji i harmonii. Mocno wiśniowo-pestkowe rejestry, owoce leśne, w smaku pełne i aksamitne wyczuwalny alkohol, bardzo dobre taniny. 15% alkohol, 100% Sangiovese
Colognole, Riserva del Don Chianti Rufina DOCG 2015
Wino świeże, dobra kwasowość, czerwone owoce z kwiatowym charakterem, rejestry pieprzu, owoc jałowca, igliwie, lżejsze taniny, dymno dębowy finisz. 14% alkohol, 100% Sangiovese
Podere Il Pozzo, Il Pozzo Chianti Rufina DOCG 2013
Wino robione tradycyjnie, aromaty czerwonych owoców z lekką nutą przypraw, dzika wiśnia, truskawka, spokojne taniny, eleganckie, 13% alkohol, Sangiovese 90%, Canaioli-Colorino 10%,
Frescobaldi, Nipozzano Vecchie Viti Chianti Rufina DOCG Riserva 2014
24 miesiące starzenia w dużych dębowych beczkach i 3 miesiące w butelkach. Intensywnie czerwony kolor. Wyczuwalna świeżość, dobra kwasowość, miły balans między kwiatowymi aromatami moreli i ostrzejszymi dzikiej róży i wanilii. W smaku rejestry wiśni, czereśni, pestek, pieprz. Wino z dużym potencjałem starzenia. Sangiovese z dodatkiem Malvasia Nera, Colorino, Canaiolo, 13,5% alkohol,
Grignano, Poggio Gualtieri Chianti Rufina DOCG Riserva 2013
Aromaty dojrzałych owoców leśnych, skóry i cedru. Ładna ekspansja owocu, czysto podane nuty wiśni, jeżyn, lekkie podbicie kwasowości, nieagresywne taniny. 14% alkohol. Certyfikat ekologiczny. 90% Sangiovese, 10% Merlot
Selvapiana, Bucerchiale Chianti Rufina DOCG Riserva 2013
Elegancka riserva od jednego z najlepiej ocenianych producentów z Chianti Rufina, wino złożone, ekspresyjne. Dojrzewało w beczkach francuskich. W nosie aromaty dojrzałych wiśni, śliwek, wanilii, tytoniu. Na podniebieniu aromaty czerwonych owoców, wanilii, czekolady, z długim wytawnym finiszem. 14,5 alkohol. 95% Sangiovese, Canaiolo Colorino, Malvasia Nera.
Frescobaldi, Castello di Nipozzano Montesodi 2009
To wyjątkowe wino zrobione z Sangiovese produkowane jest tylko w wyjątkowych latach z winogron rosnących na małym obszarze Castello di Nipozzano o pow. 400m2. W nosie świeże czerwone owoce z nutą jagód i jeżyn. Lukrecja, czarny pieprz, dymne grzybowe smaki. Dobrze zbudowane wino o aksamitnych taninach i długim przyjemnym wykończeniu.