CHIANTI RUFINA

Poniżej relacja z degustacji win z Chianti Rùfina, która miała miejsce w ramach wydarzenia Let’s Taste Italy zorganizowanego w marcu w Warszawie przez Taste it All, Doctor Wine by Daniele Cernilli i Consorzio Chianti Rùfina. Seminarium poprowadził Mariusz Kapczyński red. nacz. Vinisfera.pl oraz przedstawiciel Consorzio Chianti Rùfina. Omawianych było 6 win + wino niespodzianka:

  1. I Veroni, Quona Chianti Rufina DOCG Riserva 2015
  2. Colognole, Riserva del Don Chianti Rufina DOCG 2015
  3. Podere Il Pozzo, Il Pozzo Chianti Rufina DOCG 2013
  4. Frescobaldi, Nipozzano Vecchie Viti Chianti Rufina DOCH Riserva 2014
  5. Grignano, Poggio Gualtieri Chianti Rufina DOCG Riserva 2013
  6. Selvapiana, Bucerchiale Chianti Rufina DOCG Riserva 2013
  7. oraz – Frescobaldi, Castello di Nipozzano Montesodi 2009

Pierwszym etapem spotkania było przybliżenie specyfiki regionu, następnie degustacja komentowana ww. win. Ja niestety, pomimo iż kilka lat mieszkałam w Chianti, nigdy nie dotarłam na winiarski tour do Chianti Rufina, ale oczywiście znałam dobrze wina z tego regionu. Degustowane chianti potwierdziły moją pozytywną opinię – Chianti Rufina to wina wyjątkowe i zdecydowanie warte swojej ceny.

O Chianti Rùfina

Chianti Rùfina to jeden z najważniejszych obszarów produkcji wina Chianti pomimo faktu, iż jest to najmniejszy z siedmiu regionów. Jest to jednocześnie jeden z najstarszych obszarów winiarskich w Toskanii. Terytorium umiejscowione u podnóża toskańskich Apeninów (Appennino Tosco-Romagnolo), około dwudziestu kilometrów od jednego z najpiękniejszych miast na świecie – Florencji, zajmuje powierzchnię 12.483 hektarów na terenie gmin Pontassieve, Pelago, Rufina, Londa i Dicomano. Obszar Chianti Rùfina (Val d’Arno) zaczyna się wzdłuż prawego brzegu rzeki Arno, dalej skręca na północ wzdłuż obydwu brzegów rzeki Sieve.

Wśród elementów, które sprawiają, że Chianti Rufina jest jednym z najbardziej cenionych win we Włoszech i na świecie są z całą pewnością ukształtowanie geologiczne terenu i klimat szczególnie korzystny dla tego typu produkcji. Mówimy tu o terenach pagórkowatych, zbudowanych z wapieni, margli i kredy, ze słoneczną ekspozycją południowo- zachodnią, na terenach o wysokości do 500 m.n.p.m., co pozwala winogronom osiągnąć optymalną dojrzałość. Kierując się na północ, w stronę Apeninów, wzgórza stają się coraz bardziej strome. Wpływa to na klimat – pod względem wiejących tam wiatrów, poziomu średnich temperatur i wilgotności, jak i różnic temperatur między dniem a nocą. Te cechy sprawiają, że wina z tego obszaru mają wyważoną wysoką kwasowość, są aromatyczne i zrównoważone. Cechuje je też duży potencjał starzenia.

Chianti Rufina DOCG skomponowane jest ze szczepów Sangiovese w proporcjiach od 75 do 100%. Domieszki stanowią szczepy Canaiolo, Trebbiano Toscana i Malvasia. Cała produkcja podlega ścisłym regulacjom

Spośród 22 producentów 20 jest członkami Konsorcjum Chianti Rufina, założonego w 1980 w celu promowania produkowanych win, ochrony całego regionu produkcji, a także wspierania współpracy między poszczególnymi producentami.

.

Ciekawostki

Pierwsze historyczne dowody na uprawę winorośli na terytorium Chianti Rufina pochodzą z XV wieku. Wina z tego regionu zostały oficjalnie uznane wraz z edyktem Wielkiego Księcia Toskanii w XVIII wieku – rozporządzenie z 24 września 1716 roku wydane przez Kosmę III uznało obszar Rufina jako jeden z obszarów produkcji win Chianti i klasyfikowało te wina wśród najlepszych win Toskanii.

Szalony wózek. Co roku w sierpniu ma miejsce impreza Bacco Artigiano, poświęcona winu i lokalnym produktom. Symbolem tego wydarzenia jest ‘szalony wózek’, który kiedyś używany był do transportu butelek wina ze wsi do miasta. To rodzaj rekonstrukcji historycznej, ofiarowania ‘błogosławionego wina” władzom Florencji. Z regionu Rufina butelki typu fiasco były przewożone na ‘szalonym wózku” zbudowanym przez winiarzy z Val di Sieve. Wózek ten, ciągnięty przez woły, załadowany butelkami z całej piwnicy ułożonymi piramidalnie mógł przewieźć do dwóch tysięcy butelek. Po otrzymaniu błogosławieństwa w kościele na Via dei Calzaiuoli, nazwanego imieniem Św. Michała (San Michele) patrona winiarzy, wino było przewożone do ratusza (Palazzo delle Signoria) gdzie burmistrz i urzędnicy wznosili toasty za Florencję i jej lud.

Testowane wina

I Veroni, Quona Chianti Rufina DOCG Riserva 2015

Strukturalne wino dzięki starzeniu 18 miesięcy w drewnianej beczce wino zyskało waniliowy szlif, a 12 miesięcy leżakowania w butelkach dodało mu elegancji i harmonii. Mocno wiśniowo-pestkowe rejestry, owoce leśne, w smaku pełne i aksamitne wyczuwalny alkohol, bardzo dobre taniny. 15% alkohol, 100% Sangiovese

Colognole, Riserva del Don Chianti Rufina DOCG 2015

Wino świeże, dobra kwasowość, czerwone owoce z kwiatowym charakterem, rejestry pieprzu, owoc jałowca, igliwie, lżejsze taniny, dymno dębowy finisz. 14% alkohol, 100% Sangiovese

Podere Il Pozzo, Il Pozzo Chianti Rufina DOCG 2013

Wino robione tradycyjnie, aromaty czerwonych owoców z lekką nutą przypraw, dzika wiśnia, truskawka, spokojne taniny, eleganckie, 13% alkohol, Sangiovese 90%, Canaioli-Colorino 10%,

Frescobaldi, Nipozzano Vecchie Viti Chianti Rufina DOCG Riserva 2014

24 miesiące starzenia w dużych dębowych beczkach i 3 miesiące w butelkach. Intensywnie czerwony kolor. Wyczuwalna świeżość, dobra kwasowość, miły balans między kwiatowymi aromatami moreli i ostrzejszymi dzikiej róży i wanilii. W smaku rejestry wiśni, czereśni, pestek, pieprz. Wino z dużym potencjałem starzenia. Sangiovese z dodatkiem Malvasia Nera, Colorino, Canaiolo, 13,5% alkohol,

Grignano, Poggio Gualtieri Chianti Rufina DOCG Riserva 2013

Aromaty dojrzałych owoców leśnych, skóry i cedru. Ładna ekspansja owocu, czysto podane nuty wiśni, jeżyn, lekkie podbicie kwasowości, nieagresywne taniny. 14% alkohol. Certyfikat ekologiczny. 90% Sangiovese, 10% Merlot

Selvapiana, Bucerchiale Chianti Rufina DOCG Riserva 2013

Elegancka riserva od jednego z najlepiej ocenianych producentów z Chianti Rufina, wino złożone, ekspresyjne. Dojrzewało w beczkach francuskich. W nosie aromaty dojrzałych wiśni,  śliwek, wanilii, tytoniu. Na podniebieniu aromaty czerwonych owoców, wanilii, czekolady, z długim wytawnym finiszem. 14,5 alkohol. 95% Sangiovese, Canaiolo Colorino, Malvasia Nera.

Frescobaldi, Castello di Nipozzano Montesodi 2009

To wyjątkowe wino zrobione z Sangiovese produkowane jest tylko w wyjątkowych latach z winogron rosnących na małym obszarze Castello di Nipozzano o pow. 400m2. W nosie świeże czerwone owoce z nutą jagód i jeżyn. Lukrecja, czarny pieprz, dymne grzybowe smaki. Dobrze zbudowane wino o aksamitnych taninach i długim przyjemnym wykończeniu.  

Galeria:

EVENTY

Spotkania kulinarne dla firm i grup zorganizowanych
Organizuję spotkania dla grup, podczas których przygotowujemy pyszną kolację –włoską, hiszpańską czy śródziemnomorską, składającą się z przystawek, dań głównych i deseru, zakończoną wspólną degustacją z odpowiednio dobranymi winami. Zapraszam do współpracy firmy, grupy zorganizowane czy grupy przyjaciół.

Degustacje wina i oliwy
Jeśli tak jak ja kochacie kuchnię śródziemnomorską, lubicie wino i chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o danym regionie zapraszam na wspólne degustacje produktów, potraw i win. Każde spotkanie dotyczy jednego kraju – opowiem o nim od strony kulinarnej, przekażę Wam wiedzę dotyczącą wina i oliwy w tym kraju, a wszystko to przy zastawionym stole i w dobrym towarzystwie.

Wydarzenia Wino i Oliwa 
Spotykamy się Warszawie, ale też w Toskanii i w Andaluzji. Wspólnie gotujemy i pijemy najlepsze wina z regionu. Przy stole, gdzie króluje dobra zabawa, śmiech, beztroska.

CATERING

Proponujemy catering śródziemnomorski, wegetariański lub wegański na małe imprezy i wydarzenia, spotkania firmowe czy uroczystości rodzinne.

Przygotujemy pyszne przekąski, tzw. finger foods na imprezy stojące lub pełne zestawy na obiad czy kolację w zaproponowanym miejscu.

Wszystkie potrawy i dania przygotowujemy bezpośrenio przed wydarzeniem, używając świeżych, sezonowych warzyw i owoców. W naszej kuchni nie używamy produktów zawierających szkodliwe składniki i konserwanty, nie używamy niezdrowych tłuszczy, ograniczamy biały cukier i gluten.

Przykładowe menu na catering stojący:

  • roladki z cukinii
  • rollsy z ciasta francuskiego
  • spring rollsy z sosem z masła orzechowego
  • wegańskie ‘sushi’ z brązowym ryżem czy z makaronem sobą
  • onigiri – japońskie kulki ryżowe
  • wrapy z warzywami
  • mini kanapeczki z pastami z warzyw, strączków i nasion np. suszonych pomidorów i kaszy jaglanej, z czerwonej lub białej fasoli, z pieczonej papryki, z nasion słonecznika, itp.
  • łódeczki z cykorii
  • parmezanowe miseczki z sałatką
  • szaszłyki warzywne
  • jaglane raffaello
  • kulki mocy z daktyli i orzechów
  • brownie z czerwonej fasoli
  • krakersy z nasion i płatków owsianych

Przykładowe menu na obiad/ kolację

Przystawki

  • domowe marynowane warzywa
  • parmigiana z bakłażana, pomidorów i mozzarelli
  • sałatka z cieciorką i serem feta

Zupa – krem z sezonowych warzyw, np.

  • krem pietruszkowo- gruszkowy z parmezanem
  • krem z rukwi wodnej z limoką i słonecznikiem
  • krem cukiniowo – czosnkowy z bazylią
  • krem z fenkuła z wędzonym łososiem

Danie główne

  • Tarta sezonowa
  • Canelloni ze szpinakiem i ricottą
  • Risotto sezonowe

Deser

  • Tiramisu
  • Tartaletki z kremem i owocami
  • Sorbet cytrynowy
  • Cheesecake z mascarpone i ricotty
  • Wegański 'sernik' z tofu i kaszy jaglanej

Możemy przywieźć przygotowane wcześniej posiłki i wyserwować je lub przygotować wszystko na miejscu.

Gwarantujemy, że wszystko będzie świeże i pyszne!e

WARSZTATY KULINARNE

Na warsztatach podzielę się z Wami moją wiedzą na temat kuchni śródziemnomorskiej, którą zdobyłam mieszkając w tym regionie i ucząc się od lokalnych szefów kuchni. Prowadzę warsztaty z kuchni włoskiej, toskańskiej, sycylijskiej, hiszpańskiej, greckiej i marokańskiej.

Od paru lat coraz bardziej interesuję się i pogłębiam wiedzę z zakresu zdrowej kuchni wegańskiej i superfoods. Brałam udział w licznych szkoleniach z kuchni wegańskiej, kuchni raw, kuchni detoks oraz wegańskiej kuchni indyjskiej (u Hinduski).  Chętnie poprowadzę warsztaty również z tej tematyki.

Warsztaty trwają 3-4 godziny, z czego 2-2,5 godziny przeznaczamy na gotowanie, a pozostały czas na wspólne ucztowanie. Ja zaproponuję menu i zaopatrzenie w składniki, a uczestnicy przygotują od podstaw 4-8 dań (w zależności od liczebności grupy).

Do każdego menu dobieram wina z kuchni danego regionu.

PODRÓŻE

Co roku proponuję wspólne wyjazdy do moich ukochanych miejsc na Ziemi – do zielonej Toskanii i słonecznej Andaluzji.

Nie prowadzę biura podróży, współpracuję z biurami i usługodawcami na miejscu. To wyjazdy partnerskie – wspólnie ustalamy program i decydujemy o kształcie wyjazdu. 

Mam za sobą zorganizowanie kilkunastu wspólnych wypraw. 

To najczęściej wyjazdy typu ‘gourmet trip’ Food&Wine podczas których poznajemy dany region z naciskiem na stronę enoturystyczną i enogastronomiczną – odwiedzamy producentów serów, przetworów i win, próbujemy na miejscu i zaopatrujemy się „na zapas”. Stołujemy się w trattoriach, osteriach, pizzeriach, a w Hiszpanii w tapas barach – miejscach lokalnych, gdzie bywają miejscowi i gdzie dobrze możemy poznać kuchnię danego regionu. Najczęściej są to miejsca prowadzone rodzinnie, a menu zmienia się wraz  z sezonem. Znam takie miejsca w Toskanii i w Andaluzji i bardzo chętnie Was tam zabiorę.