Makaron z kalmarami
Składniki:
Makaron (najlepiej spaghetti lub tagliatelle)
10 świeżych, całych kalmarów małych lub 2-3 duże (lub gotowej mrożonki z oczyszczonych i pokrojonych kalmarów 🙂
oliwa
2 ząbki czosnku
peperoncino
pół kieliszka białego wina
garść natki pietruszki
5 małych pomidorków
pół szklanki passaty pomidorowej
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kalmary pokroić (ja część pokroiłam w kawałki, część w kółka)/ mrożonkę rozmrozić.
Na patelnię wlać oliwę i wrzucić dwa przekrojone na pół i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Podgrzewać oliwę na małym ogniu. Wsypać peperoncino.
Wyjąć czosnek, wrzucić kalmary, przesmażyć.
Wlać wino, dorzucić przekrojone na pół pomidorki, posiekaną natkę, wlać passatę.
Doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić do miękkości kalmarów.
W tym czasie ugotować makaron (prawie al dente, nawet troszkę twardszy), odcedzić, zachowując pół szklanki wody z gotowania i wrzucić na patelnię z sosem.
Wlać wodę z gotowania makaronu, dokładnie wymieszać i chwilę wszystko razem poddusić. Podawać w towarzystwie dobrego białego wina.
Jak obrać kalmary:
1. Złapać za głowę i wyrwać wraz w wnętrznościami i szkieletem (szkielet wygląda jak taka plastikowa, przezroczysta rurka?).
2. Głowę odciąć i wyjąć z niej to, co łatwo da się wyjąć (czyli aparat gębowy) Zostawić głowę, a resztę wyrzucić (brr… ależ to brzmi- ale jest naprawdę łatwe do zrobienia)
2. Z korpusu zdjąć skórę i oczyścić wewnątrz.
3. Pokroić w kawałki lub kółka