RISOTTO ZE SZPARAGAMI

i Sylvaner z Alto Adige

Składniki:

pęczek zielonych szparagów
1 szalotka lub dymka
ryż do risotto (najlepiej carnaroli, arborio lub roma) – 3 nieduże garści
bulion warzywny
pół szklanki białego wina
oliwa EVO
1 łyżka masła
natka pietruszki, świeża bazylia – po garści
sól, pieprz
parmezan – duża garść

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania bulionu: szparagi myjemy, odłamujemy końce (w miejscu, gdzie dadzą się złamać), wrzucamy do rondelka, zalewamy bulionem (lub woda z kostką warzywną) i gotujemy na małym ogniu.
Szparagi kroimy na kawałki 0,5-1-cm (czym cieńsze tym dłuższe kawałki)
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną szalotkę i ryż, mieszamy do czasu aż ziarenka ryżu staną się przezroczyste.
Wlewamy wino i odparowujemy. Wlewamy chochelkę gorącego bulionu (to ważne, bulion musi być gorący) i gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia, potem wlewamy kolejną chochelkę i powtarzamy do czasu, aż ryż będzie tylko lekko twardy (al dente). Mniej więcej po 10 minutach gotowania dodajemy szparagi.
Gdy ryż jest już gotowy dolewamy ostatnią chochelkę bulionu (dzięki temu uzyskamy kremową konsystencję), wyłączamy gaz, dodajemy posiekane zioła, masło i parmezan.
Przykrywamy i zostawiamy na 5 minut.
Próbujemy i ew. doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy. Można dodatkowo udekorować płatkami parmezanu, listkami bazylii czy rozłożyć na talerzu pomidorki koktajlowe.

WINO
Sylvaner Südtirol – Alto Adige od Eisacktaler Kellerei powstaje w winnicach usytuowanych w magicznej Dolinie Isarco, w sercu Alto Adige, terytorium z długimi winiarskimi tradycjami. Panują tu idealne warunki do produkcji białych win wysokiej jakości. Wino powstaje wyłącznie z gron Sauvignon. Charakteryzuje się jasno żółtym kolorem z zielonkawymi refleksami. Nos otwiera świeży, owocowy bukiet z nutami brzoskwini, jabłka i moreli. Na podniebieniu suche, przyjemnie aromatyczne i świeże, o harmonijnym ciele.
Idealnie komponuje się z warzywami, makaronem i daniami na bazie ryb.
Moim zdaniem doskonała relacja cena- jakość (kosztuje ok. 10 euro), obecnie wino ma inna etykietę niż to na zdjęciu z rocznika 2013 roku.

Galeria:

EVENTY

Spotkania kulinarne dla firm i grup zorganizowanych
Organizuję spotkania dla grup, podczas których przygotowujemy pyszną kolację –włoską, hiszpańską czy śródziemnomorską, składającą się z przystawek, dań głównych i deseru, zakończoną wspólną degustacją z odpowiednio dobranymi winami. Zapraszam do współpracy firmy, grupy zorganizowane czy grupy przyjaciół.

Degustacje wina i oliwy
Jeśli tak jak ja kochacie kuchnię śródziemnomorską, lubicie wino i chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o danym regionie zapraszam na wspólne degustacje produktów, potraw i win. Każde spotkanie dotyczy jednego kraju – opowiem o nim od strony kulinarnej, przekażę Wam wiedzę dotyczącą wina i oliwy w tym kraju, a wszystko to przy zastawionym stole i w dobrym towarzystwie.

Wydarzenia Wino i Oliwa 
Spotykamy się Warszawie, ale też w Toskanii i w Andaluzji. Wspólnie gotujemy i pijemy najlepsze wina z regionu. Przy stole, gdzie króluje dobra zabawa, śmiech, beztroska.

CATERING

Proponujemy catering śródziemnomorski, wegetariański lub wegański na małe imprezy i wydarzenia, spotkania firmowe czy uroczystości rodzinne.

Przygotujemy pyszne przekąski, tzw. finger foods na imprezy stojące lub pełne zestawy na obiad czy kolację w zaproponowanym miejscu.

Wszystkie potrawy i dania przygotowujemy bezpośrenio przed wydarzeniem, używając świeżych, sezonowych warzyw i owoców. W naszej kuchni nie używamy produktów zawierających szkodliwe składniki i konserwanty, nie używamy niezdrowych tłuszczy, ograniczamy biały cukier i gluten.

Przykładowe menu na catering stojący:

  • roladki z cukinii
  • rollsy z ciasta francuskiego
  • spring rollsy z sosem z masła orzechowego
  • wegańskie ‘sushi’ z brązowym ryżem czy z makaronem sobą
  • onigiri – japońskie kulki ryżowe
  • wrapy z warzywami
  • mini kanapeczki z pastami z warzyw, strączków i nasion np. suszonych pomidorów i kaszy jaglanej, z czerwonej lub białej fasoli, z pieczonej papryki, z nasion słonecznika, itp.
  • łódeczki z cykorii
  • parmezanowe miseczki z sałatką
  • szaszłyki warzywne
  • jaglane raffaello
  • kulki mocy z daktyli i orzechów
  • brownie z czerwonej fasoli
  • krakersy z nasion i płatków owsianych

Przykładowe menu na obiad/ kolację

Przystawki

  • domowe marynowane warzywa
  • parmigiana z bakłażana, pomidorów i mozzarelli
  • sałatka z cieciorką i serem feta

Zupa – krem z sezonowych warzyw, np.

  • krem pietruszkowo- gruszkowy z parmezanem
  • krem z rukwi wodnej z limoką i słonecznikiem
  • krem cukiniowo – czosnkowy z bazylią
  • krem z fenkuła z wędzonym łososiem

Danie główne

  • Tarta sezonowa
  • Canelloni ze szpinakiem i ricottą
  • Risotto sezonowe

Deser

  • Tiramisu
  • Tartaletki z kremem i owocami
  • Sorbet cytrynowy
  • Cheesecake z mascarpone i ricotty
  • Wegański ‚sernik’ z tofu i kaszy jaglanej

Możemy przywieźć przygotowane wcześniej posiłki i wyserwować je lub przygotować wszystko na miejscu.

Gwarantujemy, że wszystko będzie świeże i pyszne!e

WARSZTATY KULINARNE

Na warsztatach podzielę się z Wami moją wiedzą na temat kuchni śródziemnomorskiej, którą zdobyłam mieszkając w tym regionie i ucząc się od lokalnych szefów kuchni. Prowadzę warsztaty z kuchni włoskiej, toskańskiej, sycylijskiej, hiszpańskiej, greckiej i marokańskiej.

Od paru lat coraz bardziej interesuję się i pogłębiam wiedzę z zakresu zdrowej kuchni wegańskiej i superfoods. Brałam udział w licznych szkoleniach z kuchni wegańskiej, kuchni raw, kuchni detoks oraz wegańskiej kuchni indyjskiej (u Hinduski).  Chętnie poprowadzę warsztaty również z tej tematyki.

Warsztaty trwają 3-4 godziny, z czego 2-2,5 godziny przeznaczamy na gotowanie, a pozostały czas na wspólne ucztowanie. Ja zaproponuję menu i zaopatrzenie w składniki, a uczestnicy przygotują od podstaw 4-8 dań (w zależności od liczebności grupy).

Do każdego menu dobieram wina z kuchni danego regionu.

PODRÓŻE

Co roku proponuję wspólne wyjazdy do moich ukochanych miejsc na Ziemi – do zielonej Toskanii i słonecznej Andaluzji.

Nie prowadzę biura podróży, współpracuję z biurami i usługodawcami na miejscu. To wyjazdy partnerskie – wspólnie ustalamy program i decydujemy o kształcie wyjazdu. 

Mam za sobą zorganizowanie kilkunastu wspólnych wypraw. 

To najczęściej wyjazdy typu ‘gourmet trip’ Food&Wine podczas których poznajemy dany region z naciskiem na stronę enoturystyczną i enogastronomiczną – odwiedzamy producentów serów, przetworów i win, próbujemy na miejscu i zaopatrujemy się „na zapas”. Stołujemy się w trattoriach, osteriach, pizzeriach, a w Hiszpanii w tapas barach – miejscach lokalnych, gdzie bywają miejscowi i gdzie dobrze możemy poznać kuchnię danego regionu. Najczęściej są to miejsca prowadzone rodzinnie, a menu zmienia się wraz  z sezonem. Znam takie miejsca w Toskanii i w Andaluzji i bardzo chętnie Was tam zabiorę.