VARSOVINO 2019 – ŚWIĘTO HISZPAŃSKIEGO WINA

Pierwsze winiarskie degustacje w tym sezonie za nami. 24 września uczestniczyłyśmy w Varsovino 2019 Wines from Spain – wielkim święcie hiszpańskiego wina w Warszawie, organizowanym przez Ambasadę Hiszpanii oraz ICEX España Exportación e Inversiones. Impreza po raz kolejny miała miejsce w Hotelu Raffles Europejski.

Swoje wina zaprezentowało 29 winiarzy z całej Hiszpanii, do degustacji było ponad 250 win różnych odmian z 25 regionów. Gościem specjalnym wydarzenia był David Seijas, autor książek o winie, profesor wydziału sommelierskiego na Uniwersytecie w Gironie, sommelier El Bulli – restauracji uznanej za najlepszą na świecie (niestety zamkniętej w 2011 roku).

Wśród zaproszonych na degustację, oprócz sommelierów i osób zajmujących się zawodowo importem i dystrybucją wina, spotkać można było wielu dziennikarzy winiarskich, blogerów winiarskich i kulinarnych, a także influencerów, których rolą jest zapewne szerzenie kultury winiarskiej wśród Polaków. Gościom wydarzenia w wyborze degustowanych win pomagały członkinie nowo powstałego stowarzyszenia Polskie Sommelierki.

Varsovino 2019 było fantastyczną okazją do zapoznania się nie tylko ze znakomitymi hiszpańskimi winami, ale do odbycia podróży po wielu mniej znanych regionach winiarskich Hiszpanii – np. najmłodszej hiszpańskiej apelacji DO Cebreros, i do poznania mało popularnych, rzadko uprawianych czy autochtonicznych odmian winorośli (jak Caíño Blanco). Było też oczywiście okazją do skosztowania naprawdę znakomitych win. Wśród nich m.in. wyjątkowego fondillón od Bodegas Las Virtudes. To hiszpańskie, słodkie, mocne, ale niewzmacniane wino w stylu porto tawny, znane było w dawnej Polsce pod nazwą alikanty.

Podczas degustacji serwowano gościom pyszne hiszpańskie tapas. Tak się bowiem szczęśliwie składa, że szefem kuchni w Hotelu Raffles Europejski jest rodowity baskijczyk Beñat Alonso.

Z degustowanych win najbardziej zapadły mam w pamięć wina:

1. BODEGA LAS VIRTUDES z Alicante
https://bodegavirtudes.com/
Białe wino ekologiczne LaVirtu del Mar z 2018 roku, szczepy sauvignon blanc i merseguera

2. BODEGAS BALBAS z Ribera del Duero
https://www.balbas.es/
Wina czerwone Ardal:
Reserva z 2014 roku (tempranillo, cabernet sauvignon)
Gran Reserva z 2010 roku (tempranillo, cabernet sauvignon)
i Ritus z 2009 roku (tempranillo, merlot)

3. BODEGAS CORRAL z Rioja
https://www.donjacobo.es/en/
Wino czerwone Don Jacopo Gran Reserva z 2005 roku (tempranillo, garnacha, mazuelo)

4. BODEGAS HIJOS DE ALBERTO GUTIERREZ
https://www.dealberto.com/
Białe wino z regionu Rueda De Alberto Dorado z 2018 (veredjo) – ZNAKOMITE!
oraz czerwone z regionu Castilla y Leon, Finca Valdemoya Tinto 12 Meses en Barrica (tempranillo, cabernet sauvignon)

5. BODEGAS VITULIA
http://bodegasvitulia.com/en/presentation-2/
Czerwone wina z Ribera del Duero:
Crianza Vitulia z 2013 (tempranillo, merlot, cabernet sauvignon)
i Gran Reserva Vitulia z 2014 (tempranillo)
oraz białe z Castilla y Leon, Hacienda Vitulia Albillo Barrica z 2017 (albillo, i inne białe szczepy)

6. UVAS FELICES
https://www.vilaviniteca.es/en/
La Locomotora Reserva Limitada z 2014 ze szczepu tempranillo
Ca N’Estruc Negre z 2017 roku, ze szczepów garnacha i Ull de llebre (lokalna nazwa tempranillo)
Idoia Negre z 2014 (syrah, garnacha)

7. VINICOLA DE CASTILLA
http://vinicoladecastilla.com
Senorio de Guadianeja Gran Reserva z 2009 roku ze szczepu cabernet Sauvignon i z 2012 roku z tempranillo.

Pełna lista wystawców jest tu http://hiszpanskiewina.pl/varsovino-2019-winnice/