VERNACCIA DI SAN GIMIGNANO

Jeśli podczas swoich toskańskich wakacji odwiedzicie San Gimignano (a jest to punkt obowiązkowy!) koniecznie spróbujcie lokalnego białego wina Vernaccia San Gimignano. W samym miasteczku San Gimignano wejdźcie na górę, gdzie znajdziecie La Rocca – centrum informacji i degustacji win. Można zamówić zestawy degustacyjne, albo wybrane wina na kieliszki.

Co to jest Vernaccia di San Gimignano?

To historyczna toskańska winorośł znana od końca 1200 roku, do tego stopnia, że Dante wspomina o niej w Boskiej Komedii. Jest to wino białe, które może byc produkowane wyłącznie na ściśle kontrolowanym obszarze w gminie San Gimignano, w prowincji Siena (w Toskanii), a do jego produkcji musi być użyte min. 85 % szczepu Vernaccia di San Gimignano i max. 15 % innych szczepów (Traminer, Muller turgau, Moscato Bianco, Malvasia di Candia, malvasia Istriana, i.in.)
Wino produkowane z tego szczepu było pierwszym we Włoszech, któremu przyznano DOC (w 1966 roku) i jednym z pierwszych, który został uznany za DOCG (w 1993 roku).


Pomimo swojej nazwy Vernaccia di San Gimignano nie należy do wielkiej rodziny Vernaccia, takiej jak sardyńska Vernaccia di Oristano (to zupełnie inny szczep).

Charakterystyka terroir i rodzaje wina

Ciało, świeżość i smak zawdzięczają szczególnemu ukształtowaniu gleby San Gimignano, niezwykłemu połączeniu piasku i przede wszystkim gliny – podobnie jak w przypadku francuskiego Chardonnay (wina z Côte de Beaune.)

Wyróżnia się 3 rodzaje Vernaccia di San Gimignano, które różnią się w zależności od stopnia złożoności i intensywności wina. Pierwszym z nich jest Vernaccia annata – świeże i proste młode wina dojrzewające w stali, do picia w ciągu roku, smaczne, ale nigdy zbyt wymagające.

Następnie Vernaccia Cru, z cenniejszych nasadzeń, pochodzących również z pojedynczych winnic.

Z najlepiej wyselekcjonowanych winogron otrzymujemy typ Riserva, dla którego przewidziany jest okres leżakowania nie krótszy niż 11 miesięcy (w stali lub beczkach) i okres rafinacji wynoszący co najmniej 3 miesiące w butelce przed dopuszczeniem do spożycia. Wydajność na hektar nie może przekraczać 9 000 kg na hektar. Winifikacja winogron i rafinacja wina muszą odbywać się na obszarze produkcji.

Cechy organoleptyczne

Wino Vernaccia di San Gimignano ma słomkowo-żółty kolor ze złotymi refleksami, które uwydatniają się z wiekiem. Młode wino ma delikatny zapach z nutami owocowymi i kwiatowymi. Dzięki starzeniu rozwija się charakterystyczny mineralny zapach krzemienia. Na podniebieniu jest wytrawnym, harmonijnym, mocnym winem.
Młode wino jest całkiem przyjemne – nie jest to wino aromatyczne, ale z pewnością nie jest pozbawione uroku. Zaskakuje zdolnością starzenia się, ewolucją złożonych i mineralnych nut, zarówno węchowych, jak i smakowych. To nie przypadek, że jest to jedno z niewielu białych win produkowanych również w typie riserva.

Do czego podawać

Wina bazowe są doskonałe z przystawkami rybnymi, sałatką z owoców morza, makaronem z pesto, pulpecikami rybnymi i sushi.
Bardziej poważne butelki, bogate w strukturę i przyprawy, świetnie połączą się z pieczoną rybą, białym mięsem, królikiem z oliwkami, makaronem Carbonara, pappardelle z borowikami.
Vernaccia jest jednym z tych białych win, które fantastycznie zgrają się z potrawami na bazie trufli, w tym z pysznym risotto z truflami.

Fantastycznie pasuje też do słynnej toskańskie ribollity – jesiennej zupy z warzyw, fasoli i czarnej kapusty.


Temperatura serwowania: 8–10 ° C dla win młodych i 12–14 ° C dla rezerwy.