VERNACCIA DI SAN GIMIGNANO

Jeśli podczas swoich toskańskich wakacji odwiedzicie San Gimignano (a jest to punkt obowiązkowy!) koniecznie spróbujcie lokalnego białego wina Vernaccia San Gimignano. W samym miasteczku San Gimignano wejdźcie na górę, gdzie znajdziecie La Rocca – centrum informacji i degustacji win. Można zamówić zestawy degustacyjne, albo wybrane wina na kieliszki.

Co to jest Vernaccia di San Gimignano?

To historyczna toskańska winorośł znana od końca 1200 roku, do tego stopnia, że Dante wspomina o niej w Boskiej Komedii. Jest to wino białe, które może byc produkowane wyłącznie na ściśle kontrolowanym obszarze w gminie San Gimignano, w prowincji Siena (w Toskanii), a do jego produkcji musi być użyte min. 85 % szczepu Vernaccia di San Gimignano i max. 15 % innych szczepów (Traminer, Muller turgau, Moscato Bianco, Malvasia di Candia, malvasia Istriana, i.in.)
Wino produkowane z tego szczepu było pierwszym we Włoszech, któremu przyznano DOC (w 1966 roku) i jednym z pierwszych, który został uznany za DOCG (w 1993 roku).


Pomimo swojej nazwy Vernaccia di San Gimignano nie należy do wielkiej rodziny Vernaccia, takiej jak sardyńska Vernaccia di Oristano (to zupełnie inny szczep).

Charakterystyka terroir i rodzaje wina

Ciało, świeżość i smak zawdzięczają szczególnemu ukształtowaniu gleby San Gimignano, niezwykłemu połączeniu piasku i przede wszystkim gliny – podobnie jak w przypadku francuskiego Chardonnay (wina z Côte de Beaune.)

Wyróżnia się 3 rodzaje Vernaccia di San Gimignano, które różnią się w zależności od stopnia złożoności i intensywności wina. Pierwszym z nich jest Vernaccia annata – świeże i proste młode wina dojrzewające w stali, do picia w ciągu roku, smaczne, ale nigdy zbyt wymagające.

Następnie Vernaccia Cru, z cenniejszych nasadzeń, pochodzących również z pojedynczych winnic.

Z najlepiej wyselekcjonowanych winogron otrzymujemy typ Riserva, dla którego przewidziany jest okres leżakowania nie krótszy niż 11 miesięcy (w stali lub beczkach) i okres rafinacji wynoszący co najmniej 3 miesiące w butelce przed dopuszczeniem do spożycia. Wydajność na hektar nie może przekraczać 9 000 kg na hektar. Winifikacja winogron i rafinacja wina muszą odbywać się na obszarze produkcji.

Cechy organoleptyczne

Wino Vernaccia di San Gimignano ma słomkowo-żółty kolor ze złotymi refleksami, które uwydatniają się z wiekiem. Młode wino ma delikatny zapach z nutami owocowymi i kwiatowymi. Dzięki starzeniu rozwija się charakterystyczny mineralny zapach krzemienia. Na podniebieniu jest wytrawnym, harmonijnym, mocnym winem.
Młode wino jest całkiem przyjemne – nie jest to wino aromatyczne, ale z pewnością nie jest pozbawione uroku. Zaskakuje zdolnością starzenia się, ewolucją złożonych i mineralnych nut, zarówno węchowych, jak i smakowych. To nie przypadek, że jest to jedno z niewielu białych win produkowanych również w typie riserva.

Do czego podawać

Wina bazowe są doskonałe z przystawkami rybnymi, sałatką z owoców morza, makaronem z pesto, pulpecikami rybnymi i sushi.
Bardziej poważne butelki, bogate w strukturę i przyprawy, świetnie połączą się z pieczoną rybą, białym mięsem, królikiem z oliwkami, makaronem Carbonara, pappardelle z borowikami.
Vernaccia jest jednym z tych białych win, które fantastycznie zgrają się z potrawami na bazie trufli, w tym z pysznym risotto z truflami.

Fantastycznie pasuje też do słynnej toskańskie ribollity – jesiennej zupy z warzyw, fasoli i czarnej kapusty.


Temperatura serwowania: 8–10 ° C dla win młodych i 12–14 ° C dla rezerwy.

Galeria:

EVENTY

Spotkania kulinarne dla firm i grup zorganizowanych
Organizuję spotkania dla grup, podczas których przygotowujemy pyszną kolację –włoską, hiszpańską czy śródziemnomorską, składającą się z przystawek, dań głównych i deseru, zakończoną wspólną degustacją z odpowiednio dobranymi winami. Zapraszam do współpracy firmy, grupy zorganizowane czy grupy przyjaciół.

Degustacje wina i oliwy
Jeśli tak jak ja kochacie kuchnię śródziemnomorską, lubicie wino i chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o danym regionie zapraszam na wspólne degustacje produktów, potraw i win. Każde spotkanie dotyczy jednego kraju – opowiem o nim od strony kulinarnej, przekażę Wam wiedzę dotyczącą wina i oliwy w tym kraju, a wszystko to przy zastawionym stole i w dobrym towarzystwie.

Wydarzenia Wino i Oliwa 
Spotykamy się Warszawie, ale też w Toskanii i w Andaluzji. Wspólnie gotujemy i pijemy najlepsze wina z regionu. Przy stole, gdzie króluje dobra zabawa, śmiech, beztroska.

CATERING

Proponujemy catering śródziemnomorski, wegetariański lub wegański na małe imprezy i wydarzenia, spotkania firmowe czy uroczystości rodzinne.

Przygotujemy pyszne przekąski, tzw. finger foods na imprezy stojące lub pełne zestawy na obiad czy kolację w zaproponowanym miejscu.

Wszystkie potrawy i dania przygotowujemy bezpośrenio przed wydarzeniem, używając świeżych, sezonowych warzyw i owoców. W naszej kuchni nie używamy produktów zawierających szkodliwe składniki i konserwanty, nie używamy niezdrowych tłuszczy, ograniczamy biały cukier i gluten.

Przykładowe menu na catering stojący:

  • roladki z cukinii
  • rollsy z ciasta francuskiego
  • spring rollsy z sosem z masła orzechowego
  • wegańskie ‘sushi’ z brązowym ryżem czy z makaronem sobą
  • onigiri – japońskie kulki ryżowe
  • wrapy z warzywami
  • mini kanapeczki z pastami z warzyw, strączków i nasion np. suszonych pomidorów i kaszy jaglanej, z czerwonej lub białej fasoli, z pieczonej papryki, z nasion słonecznika, itp.
  • łódeczki z cykorii
  • parmezanowe miseczki z sałatką
  • szaszłyki warzywne
  • jaglane raffaello
  • kulki mocy z daktyli i orzechów
  • brownie z czerwonej fasoli
  • krakersy z nasion i płatków owsianych

Przykładowe menu na obiad/ kolację

Przystawki

  • domowe marynowane warzywa
  • parmigiana z bakłażana, pomidorów i mozzarelli
  • sałatka z cieciorką i serem feta

Zupa – krem z sezonowych warzyw, np.

  • krem pietruszkowo- gruszkowy z parmezanem
  • krem z rukwi wodnej z limoką i słonecznikiem
  • krem cukiniowo – czosnkowy z bazylią
  • krem z fenkuła z wędzonym łososiem

Danie główne

  • Tarta sezonowa
  • Canelloni ze szpinakiem i ricottą
  • Risotto sezonowe

Deser

  • Tiramisu
  • Tartaletki z kremem i owocami
  • Sorbet cytrynowy
  • Cheesecake z mascarpone i ricotty
  • Wegański ‚sernik’ z tofu i kaszy jaglanej

Możemy przywieźć przygotowane wcześniej posiłki i wyserwować je lub przygotować wszystko na miejscu.

Gwarantujemy, że wszystko będzie świeże i pyszne!e

WARSZTATY KULINARNE

Na warsztatach podzielę się z Wami moją wiedzą na temat kuchni śródziemnomorskiej, którą zdobyłam mieszkając w tym regionie i ucząc się od lokalnych szefów kuchni. Prowadzę warsztaty z kuchni włoskiej, toskańskiej, sycylijskiej, hiszpańskiej, greckiej i marokańskiej.

Od paru lat coraz bardziej interesuję się i pogłębiam wiedzę z zakresu zdrowej kuchni wegańskiej i superfoods. Brałam udział w licznych szkoleniach z kuchni wegańskiej, kuchni raw, kuchni detoks oraz wegańskiej kuchni indyjskiej (u Hinduski).  Chętnie poprowadzę warsztaty również z tej tematyki.

Warsztaty trwają 3-4 godziny, z czego 2-2,5 godziny przeznaczamy na gotowanie, a pozostały czas na wspólne ucztowanie. Ja zaproponuję menu i zaopatrzenie w składniki, a uczestnicy przygotują od podstaw 4-8 dań (w zależności od liczebności grupy).

Do każdego menu dobieram wina z kuchni danego regionu.

PODRÓŻE

Co roku proponuję wspólne wyjazdy do moich ukochanych miejsc na Ziemi – do zielonej Toskanii i słonecznej Andaluzji.

Nie prowadzę biura podróży, współpracuję z biurami i usługodawcami na miejscu. To wyjazdy partnerskie – wspólnie ustalamy program i decydujemy o kształcie wyjazdu. 

Mam za sobą zorganizowanie kilkunastu wspólnych wypraw. 

To najczęściej wyjazdy typu ‘gourmet trip’ Food&Wine podczas których poznajemy dany region z naciskiem na stronę enoturystyczną i enogastronomiczną – odwiedzamy producentów serów, przetworów i win, próbujemy na miejscu i zaopatrujemy się „na zapas”. Stołujemy się w trattoriach, osteriach, pizzeriach, a w Hiszpanii w tapas barach – miejscach lokalnych, gdzie bywają miejscowi i gdzie dobrze możemy poznać kuchnię danego regionu. Najczęściej są to miejsca prowadzone rodzinnie, a menu zmienia się wraz  z sezonem. Znam takie miejsca w Toskanii i w Andaluzji i bardzo chętnie Was tam zabiorę.