Langwedocja- Roussillion to region winiarski położony w południowej Francji. Obecnie to teren należący do Oksytanii, rozciąga się od granicy z Hiszpanią po Prowansję.
To największy region winiarski świata – 250 tys. ha Langwedocja + 36 tys. ha Roussillion. Produkuje się tu prawie 1/3 wszystkich win francuskich. Stąd tez pochodzi prawie 40 % eksportu wina.
Główne odmiany uprawiane w Langwedocji to: carignan, grenache, syrah, mourvedre. odmiany czerwone stanowią ok. 80% upraw. Robi się z nich wina nie tylko czerwone, ale również różowe (Langwedocja jest drugim co do ilości producentem win różowych we Francji, po Prowansji) .
Jest także liderem w produkcji win ekologicznych, ponad 36% upraw posiada certyfikat.
Historycznie Langwedocja – Roussillion to producent dużej ilości taniego, niskojakościowego wina ‘dla mas’. Obecnie coraz więcej młodych winiarzy stawia na jakość, tworząc dobre jakościowo wina na rynek francuski i na eksport.
Podczas prowadzonej przeze mnie dla mojej kobiecej grupy degustacyjnej degustacji win różowych z Langwedocji -Roussillion, zatytułowanej La vie en rose, spróbowałyśmy następujących pozycji :
Cremant de Limoux Rose Brut
Odmiana: pinot noir, chardonnay, chenin blanc. Dojrzewanie 18 m-cy nad osadem i 12 m-cy w butelce.
Aromat słodkich truskawek, wiśni, malin, soczystych melonów, grejpfrutów i brzoskwiń. W ustach smaki grejpfrutów, cytryn, pomarańczy, melonów, brzoskwiń, malin, truskawek, wiśni, miodu i migdałów.
Champs de Lavandes / Lawendowe pola
Odmiana: grenach gris.
Romanesque / Romantyczny
Odmiana: grenache. Dojrzewanie: 2 m-ce w stalowych tankach
L’Oiseau Gris / Szary ptak
Odmiany: grenache, cinsault, syrah
Colette & CO Rosé
Odmiany: grenache, cinsault, syrah
Deux Plumes / Dwa pióra
Odmiana: grenache, dojrzewanie: 2 m-ce nad osadem w stalowych tankach
Poussière d’Azur / Błękitny pył
Odmiana: cinsault, dojrzewanie: 4 m-ce nad osadem w stalowych tankach