Bakłażan zapiekany z pomidorem mozzarellą i bazylią. Wino do podania: Cerasuolo di Vittoria Classico DOCG z Sycylii
Składniki:
Na 2 porcje
1 dojrzały bakłażan
2 kulki mozzarelli
2 dojrzałe pomidory/ pomidory z puszki w kawałkach
starty parmezan
kilka listków bazylii
mały ząbek czosnku
oliwa
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotować bakłażany, czyli umyć je i pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. Posypać solą i odstawić na co najmniej pół godziny.
Po tym czasie osuszyć je ręcznikiem kuchennym i usmażyć na patelni na oliwie (po usmażeniu delikatnie usunąć nadmiar tłuszczu) lub na patelni grillowej.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Jeśli używacie świeżych pomidorów to należy je obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki (usuwając ziarenka i nadmiar wody). Poddusić ok. 20 minut na oliwie z dodatkiem czosnku i przypraw.
Mozzarellę pokroić na cienkie plastry (dobrze też jest ułożyć ją na chwilę na sitku, aby odciekł nadmiar mleka).
W naczyniu do zapiekania układać warstwami: bakłażan, sos, listki bazylii, plasterek mozzarelli.
Na ostatnim bakłażanie położyć mozzarellę, kropelkę sosu dla dekoracji posypać parmezanem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż mozzarella się rozpuści i wierzch się zrumieni (można użyć funkcji grill).
Wyjąć na talerze, udekorować listkiem bazylii i podawać.