Spaghetti z groszkiem, pomidorkami, sardelami i orzeszkami piniowymi
Składniki:
320g spaghetti
200g mrożonego groszku
200g pomidorków cherry
6 anchois (alici/acciughe) z oleju
30g orzeszków piniowych
20g pecorino romano
łyżka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
oliwa EVO
czarny pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Wstawić wodę na makaron, osolić, dodać makaron i gotować.
Na patelnię wlać 4-5 łyżek oliwy, dodać obrany i lekko zgnieciony ząbek czosnku, zezłocić.
Wyjąć czosnek, dodać zamrożony groszek. Gotować na minimalnym ogniu przez 5 minut.
Dodać pomidorki przekrojone na pół, posolić lekko, zwiększyć ogień i gotować 5 minut.
Dodać orzeszki, posiekane rybki, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 minuty.
Makaron odcedzić, dodać na patelnię z sosem, dorzucić posiekaną natkę, wymieszać.
Wyłożyć na talerze, posypać obficie czarnym pieprzem z młynka i płatkami sera. Podawać.
Do tego dania proponujemy białe wino toskańskie Fumaio z piwnic Banfi, ze szczepów Sauvignon Blanc i Chardonnay.
To lekkie, świeże wino, o przyjemnym owocowym bukiecie, które doskonale komponuje się z daniami rybnymi.