PASTA E VINO!

Kakaowe tortellini z nadzieniem z dyni i ricotty

Do tego dania proponujemy wytrawne wino czerwone, pełne, o fantastycznym bukiecie, mocnej strukturze i  wyczuwalnej beczce, stanowiące idealny kontrapunkt dla kakaowo-czekoladowej nuty naszego dania. Wybraliśmy Supertuscan Luia Toscana Rosso IGT – kupaż Merlot, Colorino i Cabernet Sauvignon. Pięknie wydobędzie słodkawą, kakaową goryczkę pierożków i cynamonową nutę nadzienia i sprawi, że posiłek stanie się elegancką ucztą

Składniki:

Składniki:
200 g mąki pszennej
50 g semoli (semola rimacinata – gruboziarnista mąka z pszenicy durum, podwójnie mielona)
szczypta soli
2 łyżki gorzkiego naturalnego kakao
2 całe jajka + 1 żółtko
1 łyżka oliwy EVO
300 g dyni (waga po obraniu)
250 g ricotty
cynamon
parmezan
świeże listki szałwii
masło
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wymieszać obie mąki z kakao (jeśli kakao ma grudki- przesiać przez sitko), przesypać na stolnicę, zrobić dołek i wbić jajka. Dodać sól, oliwę i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodawać po łyżce zimnej wody – ciasto powinno być dobrze wyrobione i elastyczne (to trochę pracochłonne i dość męczące, ciasto jest twarde i trudno się wyrabia, ale naprawdę warto :) Uformować kulę, zawinąć w folie spożywczą i odstawić na pół godziny do lodówki.
Dynię pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i oliwą, rozłożyć na papierze do pieczenia i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do miękkości (uważać, żeby nie przypiec). Można też poddusić dynię na gazie, na małym ogniu, dodając w razie potrzeby odrobinę wody (której nadmiar należy potem usunąć osączając ugotowaną dynię na sitku). Ostudzić.
Ricottę przełożyć do miski, dodać szczyptę cynamonu i 'roztrzepać' widelcem. Dynię rozdrobnić (widelcem, tłuczkiem lub w mikserze), dodać do ricotty, doprawić ew. solą, pieprzem i cynamonem.
Na patelnię włożyć kawałki masła oraz listki szałwii i podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Wyłączyć, odstawić.
Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na podsypaną semolą stolnicę i rozwałkować bardzo cienko (lub, jeśli będzie to sprawiało trudność, rozwałkować grubiej, wycinać krążki i potem każdy osobno rozwałkowywać cienko).
Wycinać krążki, nakładać nadzienie (niewiele), zlepiać i łączyć wokół palca (jak pielmienie). Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt kruche i przy zawijaniu 'pęka' proponuję pozostawić kształt pieroga (to nie wpłynie na smak :)
Gotowe wrzucać na osoloną wodę, zamieszać, przykryć. Po wypłynięciu gotować jeszcze 2 minuty, wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać na talerze.
Polać masłem z listkami szałwii, posypać świeżo startym parmezanem i podawać.

Przepis pochodzi z pięknego włoskiego bloga chez babs.
aha, a jeśli zostanie Wam trochę nadzienia – dodajcie do niego jajko, trochę mąki (tak, żeby masa była w miarę gęsta) i usmażcie placuszki. Podajcie posypane parmezanem lub w wersji słodkiej, z cukrem pudrem i ew. cynamonem.
przepis na placuszki jest tu klik, ale tym razem zrobiłam 'na oko'. I pyszne wyszły

Galeria:

EVENTY

Spotkania kulinarne dla firm i grup zorganizowanych
Organizuję spotkania dla grup, podczas których przygotowujemy pyszną kolację –włoską, hiszpańską czy śródziemnomorską, składającą się z przystawek, dań głównych i deseru, zakończoną wspólną degustacją z odpowiednio dobranymi winami. Zapraszam do współpracy firmy, grupy zorganizowane czy grupy przyjaciół.

Degustacje wina i oliwy
Jeśli tak jak ja kochacie kuchnię śródziemnomorską, lubicie wino i chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o danym regionie zapraszam na wspólne degustacje produktów, potraw i win. Każde spotkanie dotyczy jednego kraju – opowiem o nim od strony kulinarnej, przekażę Wam wiedzę dotyczącą wina i oliwy w tym kraju, a wszystko to przy zastawionym stole i w dobrym towarzystwie.

Wydarzenia Wino i Oliwa 
Spotykamy się Warszawie, ale też w Toskanii i w Andaluzji. Wspólnie gotujemy i pijemy najlepsze wina z regionu. Przy stole, gdzie króluje dobra zabawa, śmiech, beztroska.

CATERING

Proponujemy catering śródziemnomorski, wegetariański lub wegański na małe imprezy i wydarzenia, spotkania firmowe czy uroczystości rodzinne.

Przygotujemy pyszne przekąski, tzw. finger foods na imprezy stojące lub pełne zestawy na obiad czy kolację w zaproponowanym miejscu.

Wszystkie potrawy i dania przygotowujemy bezpośrenio przed wydarzeniem, używając świeżych, sezonowych warzyw i owoców. W naszej kuchni nie używamy produktów zawierających szkodliwe składniki i konserwanty, nie używamy niezdrowych tłuszczy, ograniczamy biały cukier i gluten.

Przykładowe menu na catering stojący:

  • roladki z cukinii
  • rollsy z ciasta francuskiego
  • spring rollsy z sosem z masła orzechowego
  • wegańskie ‘sushi’ z brązowym ryżem czy z makaronem sobą
  • onigiri – japońskie kulki ryżowe
  • wrapy z warzywami
  • mini kanapeczki z pastami z warzyw, strączków i nasion np. suszonych pomidorów i kaszy jaglanej, z czerwonej lub białej fasoli, z pieczonej papryki, z nasion słonecznika, itp.
  • łódeczki z cykorii
  • parmezanowe miseczki z sałatką
  • szaszłyki warzywne
  • jaglane raffaello
  • kulki mocy z daktyli i orzechów
  • brownie z czerwonej fasoli
  • krakersy z nasion i płatków owsianych

Przykładowe menu na obiad/ kolację

Przystawki

  • domowe marynowane warzywa
  • parmigiana z bakłażana, pomidorów i mozzarelli
  • sałatka z cieciorką i serem feta

Zupa – krem z sezonowych warzyw, np.

  • krem pietruszkowo- gruszkowy z parmezanem
  • krem z rukwi wodnej z limoką i słonecznikiem
  • krem cukiniowo – czosnkowy z bazylią
  • krem z fenkuła z wędzonym łososiem

Danie główne

  • Tarta sezonowa
  • Canelloni ze szpinakiem i ricottą
  • Risotto sezonowe

Deser

  • Tiramisu
  • Tartaletki z kremem i owocami
  • Sorbet cytrynowy
  • Cheesecake z mascarpone i ricotty
  • Wegański 'sernik' z tofu i kaszy jaglanej

Możemy przywieźć przygotowane wcześniej posiłki i wyserwować je lub przygotować wszystko na miejscu.

Gwarantujemy, że wszystko będzie świeże i pyszne!e

WARSZTATY KULINARNE

Na warsztatach podzielę się z Wami moją wiedzą na temat kuchni śródziemnomorskiej, którą zdobyłam mieszkając w tym regionie i ucząc się od lokalnych szefów kuchni. Prowadzę warsztaty z kuchni włoskiej, toskańskiej, sycylijskiej, hiszpańskiej, greckiej i marokańskiej.

Od paru lat coraz bardziej interesuję się i pogłębiam wiedzę z zakresu zdrowej kuchni wegańskiej i superfoods. Brałam udział w licznych szkoleniach z kuchni wegańskiej, kuchni raw, kuchni detoks oraz wegańskiej kuchni indyjskiej (u Hinduski).  Chętnie poprowadzę warsztaty również z tej tematyki.

Warsztaty trwają 3-4 godziny, z czego 2-2,5 godziny przeznaczamy na gotowanie, a pozostały czas na wspólne ucztowanie. Ja zaproponuję menu i zaopatrzenie w składniki, a uczestnicy przygotują od podstaw 4-8 dań (w zależności od liczebności grupy).

Do każdego menu dobieram wina z kuchni danego regionu.

PODRÓŻE

Co roku proponuję wspólne wyjazdy do moich ukochanych miejsc na Ziemi – do zielonej Toskanii i słonecznej Andaluzji.

Nie prowadzę biura podróży, współpracuję z biurami i usługodawcami na miejscu. To wyjazdy partnerskie – wspólnie ustalamy program i decydujemy o kształcie wyjazdu. 

Mam za sobą zorganizowanie kilkunastu wspólnych wypraw. 

To najczęściej wyjazdy typu ‘gourmet trip’ Food&Wine podczas których poznajemy dany region z naciskiem na stronę enoturystyczną i enogastronomiczną – odwiedzamy producentów serów, przetworów i win, próbujemy na miejscu i zaopatrujemy się „na zapas”. Stołujemy się w trattoriach, osteriach, pizzeriach, a w Hiszpanii w tapas barach – miejscach lokalnych, gdzie bywają miejscowi i gdzie dobrze możemy poznać kuchnię danego regionu. Najczęściej są to miejsca prowadzone rodzinnie, a menu zmienia się wraz  z sezonem. Znam takie miejsca w Toskanii i w Andaluzji i bardzo chętnie Was tam zabiorę.