PECORINO TOSCANO

Ser pecorino to jeden z flagowych produktów Włoch. Ten z Toskanii, jako jeden z ośmiu włoskich serów pecorino został oznaczony przez Unię Europejską statusem DOP (Demoninazione d’Origine Protetta – chronione oznaczenie pochodzenia). Inne bardziej znane pecorino z tym oznaczeniem to np. pecorino sardo (z Sardynii) czy pecorino romano (z Rzymu).

Pecorino to ser owczy. Po włosku ‘la pecora” znaczy owca.

Pecorino może być sprzedawany:

  • fresco – świeży. Ser miękki, najczęściej ma kolor bardzo jasno żółty lub nawet biały, skórka także jest miękka, w smaku bardzo delikatny, choć charakterystyczny, nie mdły.
  • semi stagionato – częściowo starzony. Wyraźny w smaku, ale nadal delikatny. Kolor jasno żółty. Skórkę należy odkroić.
  • stagionato –  starzony. Bardzo wyrazisty w smaku, o mocnym zapachu, twardy. Ciemny kolor i wyraźnie porowata powierzchnia. Skórka jest bardzo twarda, nie nadaje się do jedzenia.

W Toskanii możemy spotkać różne rodzaje pecorino, np.

pecorino al vino (ser po uformowaniu jest obtaczany w moszczu winnym i w nim dojrzewa),

al fieno (w sianie),

di grotta (dojrzewający w grocie),

stagionato in foglie di noce (starzony w liściach orzecha włoskiego),

di fossa (dojrzewający w specjalnych dołach)

Każda z tych metod ma swoją ciekawą historię (np. chowania sera przed grabieżcami w wytłokach po winie) i wpływa na niepowtarzalny smak danego pecorino.

Poza tym pecorino produkowane są także z dodatkami, np. al tartufo (z truflami), ai noci (z orzechami włoskimi), al pepe nero (z czarnym pieprzem), al pistacchio (z pistacjami), itd.

Najbardziej znane w Toskanii pecorino pochodzą z miasteczka Pienza – Pecorino di Pienza, choć sery produkowane są w całym regionie.

W Toskanii pecorino jest podawane w restauracjach jako antipasto – przystawka. Najczęściej stanowi składnik antipasto toscano – talerza, na którym oprócz pecorino znajdziemy też toskańskie wędliny, crostini i marynowane warzywa. Można też zamówić deskę serów pecorino (tagliere di formaggi), zostaną wtedy podane z dodatkiem miodu, konfitury z czerwonej cebuli i dżemu figowego. Bardzo ciekawym połączeniem jest pecorino z popularnym w Toskanii miodem kasztanowym (miele di castagno).

My sery pecorino kupujemy najczęściej bezpośrednio w mleczarniach (Caseificio Nuovo w Poggibonsi) lub u małych producentów (Azienda Agricola Trapanotto Sebastiano). Oba te miejsca bardzo polecamy. A w dni targowe – od producentów na targu. Jemy je jako dodatek do wina bądz zastępujemy parmezan w potrawach.

Tutaj parę przykładów włoskich dań z pecorino http://winoioliwa.blogspot.com/search?q=pecorino

Składniki:

Sposób przygotowania:

Galeria:

EVENTY

Spotkania kulinarne dla firm i grup zorganizowanych
Organizuję spotkania dla grup, podczas których przygotowujemy pyszną kolację –włoską, hiszpańską czy śródziemnomorską, składającą się z przystawek, dań głównych i deseru, zakończoną wspólną degustacją z odpowiednio dobranymi winami. Zapraszam do współpracy firmy, grupy zorganizowane czy grupy przyjaciół.

Degustacje wina i oliwy
Jeśli tak jak ja kochacie kuchnię śródziemnomorską, lubicie wino i chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o danym regionie zapraszam na wspólne degustacje produktów, potraw i win. Każde spotkanie dotyczy jednego kraju – opowiem o nim od strony kulinarnej, przekażę Wam wiedzę dotyczącą wina i oliwy w tym kraju, a wszystko to przy zastawionym stole i w dobrym towarzystwie.

Wydarzenia Wino i Oliwa 
Spotykamy się Warszawie, ale też w Toskanii i w Andaluzji. Wspólnie gotujemy i pijemy najlepsze wina z regionu. Przy stole, gdzie króluje dobra zabawa, śmiech, beztroska.

CATERING

Proponujemy catering śródziemnomorski, wegetariański lub wegański na małe imprezy i wydarzenia, spotkania firmowe czy uroczystości rodzinne.

Przygotujemy pyszne przekąski, tzw. finger foods na imprezy stojące lub pełne zestawy na obiad czy kolację w zaproponowanym miejscu.

Wszystkie potrawy i dania przygotowujemy bezpośrenio przed wydarzeniem, używając świeżych, sezonowych warzyw i owoców. W naszej kuchni nie używamy produktów zawierających szkodliwe składniki i konserwanty, nie używamy niezdrowych tłuszczy, ograniczamy biały cukier i gluten.

Przykładowe menu na catering stojący:

  • roladki z cukinii
  • rollsy z ciasta francuskiego
  • spring rollsy z sosem z masła orzechowego
  • wegańskie ‘sushi’ z brązowym ryżem czy z makaronem sobą
  • onigiri – japońskie kulki ryżowe
  • wrapy z warzywami
  • mini kanapeczki z pastami z warzyw, strączków i nasion np. suszonych pomidorów i kaszy jaglanej, z czerwonej lub białej fasoli, z pieczonej papryki, z nasion słonecznika, itp.
  • łódeczki z cykorii
  • parmezanowe miseczki z sałatką
  • szaszłyki warzywne
  • jaglane raffaello
  • kulki mocy z daktyli i orzechów
  • brownie z czerwonej fasoli
  • krakersy z nasion i płatków owsianych

Przykładowe menu na obiad/ kolację

Przystawki

  • domowe marynowane warzywa
  • parmigiana z bakłażana, pomidorów i mozzarelli
  • sałatka z cieciorką i serem feta

Zupa – krem z sezonowych warzyw, np.

  • krem pietruszkowo- gruszkowy z parmezanem
  • krem z rukwi wodnej z limoką i słonecznikiem
  • krem cukiniowo – czosnkowy z bazylią
  • krem z fenkuła z wędzonym łososiem

Danie główne

  • Tarta sezonowa
  • Canelloni ze szpinakiem i ricottą
  • Risotto sezonowe

Deser

  • Tiramisu
  • Tartaletki z kremem i owocami
  • Sorbet cytrynowy
  • Cheesecake z mascarpone i ricotty
  • Wegański 'sernik' z tofu i kaszy jaglanej

Możemy przywieźć przygotowane wcześniej posiłki i wyserwować je lub przygotować wszystko na miejscu.

Gwarantujemy, że wszystko będzie świeże i pyszne!e

WARSZTATY KULINARNE

Na warsztatach podzielę się z Wami moją wiedzą na temat kuchni śródziemnomorskiej, którą zdobyłam mieszkając w tym regionie i ucząc się od lokalnych szefów kuchni. Prowadzę warsztaty z kuchni włoskiej, toskańskiej, sycylijskiej, hiszpańskiej, greckiej i marokańskiej.

Od paru lat coraz bardziej interesuję się i pogłębiam wiedzę z zakresu zdrowej kuchni wegańskiej i superfoods. Brałam udział w licznych szkoleniach z kuchni wegańskiej, kuchni raw, kuchni detoks oraz wegańskiej kuchni indyjskiej (u Hinduski).  Chętnie poprowadzę warsztaty również z tej tematyki.

Warsztaty trwają 3-4 godziny, z czego 2-2,5 godziny przeznaczamy na gotowanie, a pozostały czas na wspólne ucztowanie. Ja zaproponuję menu i zaopatrzenie w składniki, a uczestnicy przygotują od podstaw 4-8 dań (w zależności od liczebności grupy).

Do każdego menu dobieram wina z kuchni danego regionu.

PODRÓŻE

Co roku proponuję wspólne wyjazdy do moich ukochanych miejsc na Ziemi – do zielonej Toskanii i słonecznej Andaluzji.

Nie prowadzę biura podróży, współpracuję z biurami i usługodawcami na miejscu. To wyjazdy partnerskie – wspólnie ustalamy program i decydujemy o kształcie wyjazdu. 

Mam za sobą zorganizowanie kilkunastu wspólnych wypraw. 

To najczęściej wyjazdy typu ‘gourmet trip’ Food&Wine podczas których poznajemy dany region z naciskiem na stronę enoturystyczną i enogastronomiczną – odwiedzamy producentów serów, przetworów i win, próbujemy na miejscu i zaopatrujemy się „na zapas”. Stołujemy się w trattoriach, osteriach, pizzeriach, a w Hiszpanii w tapas barach – miejscach lokalnych, gdzie bywają miejscowi i gdzie dobrze możemy poznać kuchnię danego regionu. Najczęściej są to miejsca prowadzone rodzinnie, a menu zmienia się wraz  z sezonem. Znam takie miejsca w Toskanii i w Andaluzji i bardzo chętnie Was tam zabiorę.