Pod słońcem Toskanii – jesień 2021

Drogie Kobiety!

Zapraszam Was bardzo serdecznie do spędzenia niezapomnianych chwil w przepięknej, zachwycającej Toskanii w wyłącznie kobiecym gronie

Zostawcie pracę, miejski gwar, pośpiech, stres i obowiązki,

zróbcie coś wyłącznie dla siebie,

wybierzcie się na kobiecy wyjazd w jedno z najpiękniejszych miejsc w Europie!

Jesienny wyjazd nastawiony jest na pełne zanurzenie się w Toskanii, na odbieranie Toskanii wszystkimi zmysłami. Na odpoczynek, relaks, oderwanie się od miejskiego życia. Na bycie tu i teraz. Na doświadczanie kobiecej mocy i energii.

Będziemy mieszkać w wyjątkowym miejscu – w starym młynie pod Cortoną, w którym moi przyjaciele, Polacy, odnaleźli swoje miejsce na ziemi. W posiadłości właśnie kończy się remont, we wrześniu pierwsze pokoje będą gotowe na przyjęcie gości. To magiczne miejsce, położone w dolinie, przy strumieniu z wodospadem (jak to młyn), z licznymi tarasami, z widokiem na Cortonę, daje niespotykaną możliwość pełnego relaksu, spokoju i poczucia ucieczki od otaczającego świata.

Będziemy poznawać prawdziwe smaki Toskanii. Z zakupionych wspólnie na targu w Camucii warzyw, owoców, serów i innych lokalnych produktów będziemy przygotowywać zdrowe i smaczne toskańskie dania. Będziemy robić sobie kolacje z winem na tarasie, przy świecach, pod rozgwieżdżonym toskańskim niebem. W lokalnym barze wypijemy poranne cappuccino i zjemy świeże cornetto. Pojedziemy do popularnej wśród miejscowych pizzerii, gdzie zjemy najlepszą pizzę (z truflami!). Wino i sery kupimy bezpośrednio u producenta z okolic Montepulciano.

Będziemy spacerować po winnicach, gajach oliwnych, lasach. I oczywiście po starych, kamiennych miasteczkach. Odwiedzimy Cortonę, Arezzo, Montepulciano, pojedziemy nad Jezioro Trazymeńskie i wykąpiemy się w dzikich gorących źródłach w Bagni San Filippo.

Ale też, równie sporo czasu spędzimy na słodkim nicnierobieniu (wł. dolce far niente) – leżąc pośród drzewek oliwnych na jednym z tarasów posiadłości, w której będziemy mieszkać, mocząc nogi w chłodnym strumieniu czy siedząc w podcieniach pod starą glicynią. Z kieliszkiem wina lub filiżanką kawy. Czytając książkę, wystawiając twarz ku słońcu, zanurzając się w ciszy… Razem albo osobno. Na co akurat będziecie miały ochotę!

To wyjazd kobiecy, intymny, kameralny. Przeniesie Was na chwilę w inny świat, w którym poczujecie smak i radość życia, poczujecie się wolne i szczęśliwe! Tutaj naprawdę można znaleźć równowagę

Co proponujemy:

  • 6 dni w Toskanii
  • 1 dzień z noclegiem w Rzymie
  • Codzienną poranną aktywność fizyczną na dworze
  • Warsztaty kulinarne ze zdrowej kuchni toskańskiej
  • Ćwiczenia i warsztaty, podczas których poznacie różnego rodzaju metody i techniki relaksacji, radzenia sobie ze stresem, poprawy samopoczucia i dbania o siebie
  • Wycieczki wg. programu

Szczegółowy opis w dalszej części

TERMIN:

29 września – 6 października (7 noclegów)

KOSZT:

Cena pobytu to 2490 zł

+ 600 zł koszt podróży (samolot, pociąg z lotniska do Rzymu, rezerwacja samochodu, płatne zaliczkowo)

CENA ZAWIERA:

  • Przelot na trasie Warszawa – Rzym Fumicino – Warszawa
  • Zakwaterowanie w apartamentach wiejskiego domu pod Cortoną w Toskanii (w tym pościel i ręczniki, sprzątanie końcowe)
  • 1 nocleg w Rzymie
  • Transport na miejscu (bilet na pociąg z lotniska do Rzymu, wynajem komfortowego samochodu, ubezpieczenie, paliwo, parkometry)
  • Składkę na zakup produktów żywieniowych, z których będziemy przygotowywały śniadania i obiadokolacje
  • Wycieczki wg. ustalonego wspólnie programu

oraz

  • Udział w porannych ćwiczeniach i proponowanych warsztatach (wszystkie informacje w części 'Więcej o wyjeździe’)

CENA NIE ZAWIERA:

  • Ubezpieczenia (weźcie ze sobą kartę ekuz)
  • Wyżywienia poza miejscem zakwaterowania (w tym 1 posiłek w Rzymie, 1 kolacja w lokalnej pizzerii i ew. inne posiłki w ciągu dnia podczas wycieczek)

Proponuję wziąć ze sobą dodatkowo ok. 100- 150 euro

Liczba uczestniczek: max 6 osób

UWAGA: To promocyjny, niekomercyjny wyjazd partnerski, który organizuję. Cena pokrywa koszty bezpośrednie przelotu, zakwaterowania, transportu (w tym wynajmu samochodu) i częściowo wyżywienia.

POTWIERDZENIEM REZERWACJI miejsca na wyjeździe jest wpłata zaliczki w wysokości 600 zł na poczet zakupu biletu lotniczego i rezerwacji samochodu. Bilety na samolot Warszawa-Rzym-Warszawa kupię dla wszystkich uczestniczek, po zebraniu zaliczek od 4 osób. Oczywiście jest możliwość zakupu biletu samodzielnie i przylot z innego miasta. W takim przypadku również zaliczka w wysokości 600 zł gwarantuje miejsce na naszym wyjeździe.

Więcej o wyjeździe

——

Miejsce

Będziemy mieszkać we wschodniej części Toskanii, w rejonie Val di Chiana, 4 km od Cortony. Współwłaścicielką domu, w którym się zatrzymamy jest autorka książki „W stronę Toskanii. Mój młyn pod Cortoną” https://www.facebook.com/WstroneToskanii

Wycieczki

Planuję wycieczki (oczywiście już w kosztach) np.

  • do Cortony (zwiedzimy m.in. klasztor, gdzie znajduje się grota Św. Franciszka i podjedziemy do domu autorki książki Pod słońcem Toskanii)
  • na targ staroci w Arezzo (to największy targ tego typu w całej Europie, zdecydowanie warto)
  • na cotygodniowy targ warzywny w Camucii pod Cortoną
  • do gorących źródeł w Bagni San Filippo i po drodze do Montepulciano (możemy też zahaczyć o Bagno Vignoni i Pienzę)
  • na spacer nad jezioro Trazymeńskie (Lago Trasimeno)
  • w weekend najprawdopodobniej będą się w okolicy odbywać jesienne festy, na które też możemy pojechać

Co do wycieczek ustalimy wspólnie, będziemy miały wynajęty samochód więc możemy dowolnie nim dysponować.

Wyżywienie

Podczas pobytu będziemy wspólnie przygotowywały posiłki (w formie warsztatów kulinarnych), bazujące na lokalnych sezonowych produktach. Poznacie (bliżej) bardzo popularne w toskańskiej kuchni warzywa, jak fenkuł, karczoch, kwiaty cukinii, bietola oraz np. kaszę farro czy sery pecorino. Oczywiście nie zabraknie znakomitej oliwy i octu balsamicznego, bez których nie wyobrażam sobie toskańskiej kuchni.

Zakładam, że na miejscu będziemy sobie przygotowywały większość posiłków – śniadania i późniejsze obiady/ kolacje. Podczas wycieczek zawsze możemy gdzieś wstąpić na lekki lunch czy włoskim zwyczajem złapać po drodze panino (kanapkę) czy kawałek pizzy.

Pojedziemy na kolację do lokalnej pizzerii, gdzie serwują znakomitą pizzę i dania z makaronem.

Zrobimy sobie również kolację degustacyjną z toskańskimi winami, oliwą, wyborem serów pecorino i chlebem. Opowiem Wam o tych produktach – o rodzajach, sposobach produkcji, o smakach i o tym, jak Toskańczycy wykorzystują je w kuchni.

Ćwiczenia

W miarę możliwości codzienne przed śniadaniem powitamy dzień ćwiczeniami z elementami jogi i pilatesu – na rozbudzenie, energię i dobre samopoczucie w ciągu dnia – które zakończymy krótką medytacją. Wieczorami będzie czas na warsztaty (dla chętnych) z różnego rodzaju prostych technik i zabiegów, które pomagają redukować stres, poprawiają nastrój, dodają energii i ogólnie sprzyjają dbaniu o swoje zdrowie i swój dobrostan.

UWAGA:

Podczas pobytu zaproponuję Wam różne aktywności i sposoby zadbania o siebie, o swoje ciało, duszę i umysł. Ale to Wy będziecie decydować, z czego chcecie skorzystać, co jest Wam aktualnie potrzebne, z czym się czujecie dobrze. Dotyczy to zarówno ćwiczeń, medytacji, proponowanej diety czy wycieczek. Dostosujecie ofertę do siebie. To ma być Wasz najlepszy czas, to Wy wiecie najlepiej, co jest dla Was dobre i co Wam służy.

Celem tego kobiecego wyjazdu jest jak najpełniejsze wykorzystanie czasu z dala od codzienności i zanurzenie się w prawdziwej, nieturystycznej Toskanii

  • Uwolnienie od stresu i napięć
  • Oczyszczenie ciała i uspokojenie umysłu
  • Smakowanie życia tu i teraz
  • Poczucie mocy kobiecego wsparcia
  • Odpoczynek, regeneracja, ukojenie zmysłów

Zapraszam wszystkie kobiety do wspólnego przeżycia pięknych, niezapomnianych chwil na jedynym w swoim rodzaju kobiecym pobycie „Pod słońcem Toskanii!”

Sylwia Wajnbergier

Jeśli chciałabyś dołączyć do wyjazdu napisz do mnie na adres sylwia@domwinaioliwy.pl

W przypadku jakichkolwiek pytań możesz też zadzwonić pod nr 663 884 431

—————————————-

O mnie

Z wykształcenia jestem psycholożką społeczną i terapeutką rodzinną. Początkowo pracowałam w badaniach rynku, w marketingu, później prowadziłam terapię rodzinną w poradniach zdrowia, w szkołach i w fundacjach pomocowych. Jestem autorką projektu 'Kobiety w Toskanii’ – miałam szczęście mieszkać przez parę lat w tym pięknym miejscu, a swoim zachwytem dzielę się organizując wyjazdy do Toskanii tylko dla kobiet. Prowadziłam bloga kulinarnego (głównie o kuchni włoskiej) i warsztaty kulinarne na temat zdrowego odżywiania. Aktualnie moje życie zawodowe związane jest z fascynującym światem wina.

Zarówno joga jak i pilates obecne są w moim życiu od dawna, ćwiczyłam pod okiem bardzo doświadczonych nauczycieli w Polsce i zagranicą, gdzie mieszkałam. Od kilku lat praktykuję głównie samodzielnie, przede wszystkim vinyasę jogę, ale także power jogę i yin jogę (zależnie od potrzeb, nastroju i pory dnia). W mojej codziennej rutynie obecna jest medytacja i ćwiczenia oddechowe (metoda Wima Hofa) oraz różne sposoby dbania o swój organizm, umysł, o relacje z innymi. Dbam o siebie na różnych płaszczyznach, cały czas poszerzając wiedzę, czerpiąc dużo z nauk Wschodu. Fascynuje mnie ajurweda, tradycyjna medycyna chińska, masaże, aromaterapia czy akupresura. Na wyjeździe chcę się z Wami podzielić swoim doświadczeniem, swoją drogą do uzyskania dobrostanu, dobrego zdrowia, spokojnej głowy i zdrowych relacji z otoczeniem. U mnie tak było, że spotkałam na swojej drodze osoby, które opowiedziały mi o swoich praktykach, sposobach radzenia sobie z trudnymi sytuacjami, ze stresem. Przekazały doświadczenia i zainspirowały do poszukiwań i praktyki własnej. Wierzę, że na naszym kobiecym wyjeździe uda mi się 'zarazić’ Was choć trochę moimi sposobami na dobre życie, w zgodzie z samą sobą i ze światem. Chętnie też posłucham o Waszych sposobach. Wymienimy się doświadczeniami, będziemy wzajemnie się inspirować i szukać mocy w nas. 

Do zobaczenia!

Sylwia

https://www.facebook.com/kobietywtoskanii

Galeria:

EVENTY

Spotkania kulinarne dla firm i grup zorganizowanych
Organizuję spotkania dla grup, podczas których przygotowujemy pyszną kolację –włoską, hiszpańską czy śródziemnomorską, składającą się z przystawek, dań głównych i deseru, zakończoną wspólną degustacją z odpowiednio dobranymi winami. Zapraszam do współpracy firmy, grupy zorganizowane czy grupy przyjaciół.

Degustacje wina i oliwy
Jeśli tak jak ja kochacie kuchnię śródziemnomorską, lubicie wino i chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o danym regionie zapraszam na wspólne degustacje produktów, potraw i win. Każde spotkanie dotyczy jednego kraju – opowiem o nim od strony kulinarnej, przekażę Wam wiedzę dotyczącą wina i oliwy w tym kraju, a wszystko to przy zastawionym stole i w dobrym towarzystwie.

Wydarzenia Wino i Oliwa 
Spotykamy się Warszawie, ale też w Toskanii i w Andaluzji. Wspólnie gotujemy i pijemy najlepsze wina z regionu. Przy stole, gdzie króluje dobra zabawa, śmiech, beztroska.

CATERING

Proponujemy catering śródziemnomorski, wegetariański lub wegański na małe imprezy i wydarzenia, spotkania firmowe czy uroczystości rodzinne.

Przygotujemy pyszne przekąski, tzw. finger foods na imprezy stojące lub pełne zestawy na obiad czy kolację w zaproponowanym miejscu.

Wszystkie potrawy i dania przygotowujemy bezpośrenio przed wydarzeniem, używając świeżych, sezonowych warzyw i owoców. W naszej kuchni nie używamy produktów zawierających szkodliwe składniki i konserwanty, nie używamy niezdrowych tłuszczy, ograniczamy biały cukier i gluten.

Przykładowe menu na catering stojący:

  • roladki z cukinii
  • rollsy z ciasta francuskiego
  • spring rollsy z sosem z masła orzechowego
  • wegańskie ‘sushi’ z brązowym ryżem czy z makaronem sobą
  • onigiri – japońskie kulki ryżowe
  • wrapy z warzywami
  • mini kanapeczki z pastami z warzyw, strączków i nasion np. suszonych pomidorów i kaszy jaglanej, z czerwonej lub białej fasoli, z pieczonej papryki, z nasion słonecznika, itp.
  • łódeczki z cykorii
  • parmezanowe miseczki z sałatką
  • szaszłyki warzywne
  • jaglane raffaello
  • kulki mocy z daktyli i orzechów
  • brownie z czerwonej fasoli
  • krakersy z nasion i płatków owsianych

Przykładowe menu na obiad/ kolację

Przystawki

  • domowe marynowane warzywa
  • parmigiana z bakłażana, pomidorów i mozzarelli
  • sałatka z cieciorką i serem feta

Zupa – krem z sezonowych warzyw, np.

  • krem pietruszkowo- gruszkowy z parmezanem
  • krem z rukwi wodnej z limoką i słonecznikiem
  • krem cukiniowo – czosnkowy z bazylią
  • krem z fenkuła z wędzonym łososiem

Danie główne

  • Tarta sezonowa
  • Canelloni ze szpinakiem i ricottą
  • Risotto sezonowe

Deser

  • Tiramisu
  • Tartaletki z kremem i owocami
  • Sorbet cytrynowy
  • Cheesecake z mascarpone i ricotty
  • Wegański 'sernik’ z tofu i kaszy jaglanej

Możemy przywieźć przygotowane wcześniej posiłki i wyserwować je lub przygotować wszystko na miejscu.

Gwarantujemy, że wszystko będzie świeże i pyszne!e

WARSZTATY KULINARNE

Na warsztatach podzielę się z Wami moją wiedzą na temat kuchni śródziemnomorskiej, którą zdobyłam mieszkając w tym regionie i ucząc się od lokalnych szefów kuchni. Prowadzę warsztaty z kuchni włoskiej, toskańskiej, sycylijskiej, hiszpańskiej, greckiej i marokańskiej.

Od paru lat coraz bardziej interesuję się i pogłębiam wiedzę z zakresu zdrowej kuchni wegańskiej i superfoods. Brałam udział w licznych szkoleniach z kuchni wegańskiej, kuchni raw, kuchni detoks oraz wegańskiej kuchni indyjskiej (u Hinduski).  Chętnie poprowadzę warsztaty również z tej tematyki.

Warsztaty trwają 3-4 godziny, z czego 2-2,5 godziny przeznaczamy na gotowanie, a pozostały czas na wspólne ucztowanie. Ja zaproponuję menu i zaopatrzenie w składniki, a uczestnicy przygotują od podstaw 4-8 dań (w zależności od liczebności grupy).

Do każdego menu dobieram wina z kuchni danego regionu.

PODRÓŻE

Co roku proponuję wspólne wyjazdy do moich ukochanych miejsc na Ziemi – do zielonej Toskanii i słonecznej Andaluzji.

Nie prowadzę biura podróży, współpracuję z biurami i usługodawcami na miejscu. To wyjazdy partnerskie – wspólnie ustalamy program i decydujemy o kształcie wyjazdu. 

Mam za sobą zorganizowanie kilkunastu wspólnych wypraw. 

To najczęściej wyjazdy typu ‘gourmet trip’ Food&Wine podczas których poznajemy dany region z naciskiem na stronę enoturystyczną i enogastronomiczną – odwiedzamy producentów serów, przetworów i win, próbujemy na miejscu i zaopatrujemy się „na zapas”. Stołujemy się w trattoriach, osteriach, pizzeriach, a w Hiszpanii w tapas barach – miejscach lokalnych, gdzie bywają miejscowi i gdzie dobrze możemy poznać kuchnię danego regionu. Najczęściej są to miejsca prowadzone rodzinnie, a menu zmienia się wraz  z sezonem. Znam takie miejsca w Toskanii i w Andaluzji i bardzo chętnie Was tam zabiorę.