Wines of Portugal Grand Tasting 2021

6 września w Pałacu Prymasowskim w Warszawie miało miejsce wydarzenie winiarskie współorganizowane przez portal Winicjatywa. Miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w seminarium dla branży na temat łączenia win portugalskich z jedzeniem. Spróbowaliśmy 12 połączeń win- zaczynając od musującego, poprzez białe i czerwone na wzmacnianym porto kończąc – ze specjalnie dobranymi daniami degustacyjnymi. Degustację poprowadził Wojciech Bońkowski, wydawca portalu Winicjatywa i pisma o winie Ferment.

  1. Montanha Espumante Baga 2016 (Caves da Montanha) + Szynka parmeńska z melonem
  2. Loureiro Trajadura 2020 (Adega Ponte de Lima) + Tatar z dorsza z musem cytrynowym
  3. Branco Superior Gouveio 2020 (Quinta de Devesa) + Łosoś gravlax w sosie musztardowo-miodowym z koprem włoskim
  4. Branco Private Selection 20219 (Adega de Fundao) + Krewetka w panko z miodowym glaze i crustem z orzechów nerkowca
  5. Alvarinho Solos de Granito 2019 (Avelada) + Tortilla de patatas z creme fraiche i ikrą
  6. Tinto Vale do Homem Vinhao 2020 (Quintas de Homem) + Smażone baby sardynki z sosem aioli
  7. Fora da Serie Roga 2019 (Pocas) + Tapenada z warzyw i anchois
  8. Art Terra Amphora (Casa Relvas) 2020 + Croquetes de carne z musem z awokado
  9. Jaen Reserva 2016 (Soito wines) + Tatar wołowy, korniszon, jajko przepiórcze, winegret z granatu
  10. Arruda 2019 (Quinta de S. Sebastiao) + Palone ziemniaki w miodzie z płatkami buraka, creme fraiche i wędzoną piersią z kaczki
  11. Quinta das Cerejeiras Grande Reserva 2014 (Sanguinhal Wines) + Crostini z rostbefem, masłem gorczycowym i ogórkiem marynowanym w
  12. Issimo Baga Tinto 2014 (Caves Arcos do Rei) + Rostbef wołowy z musem chrzanowym z prażoną kaszą o kolendrą
  13. Ferreira Dona Antonia Tawny 10 Anos (Sogrape Vinhos) + Pasztet cielęcy z konfiturą z czerwonej cebuli i rodzynek na razowym chlebie

Ciekawostki o winach z Portugalii

Podobno droga do serca Portugalczyka (czy Portugalki) wiedzie przez dobre espresso i dobre wino. Kawę rzeczywiście mają świetną, przy całej mojej miłości do Hiszpanii zdecydowanie palmę pierwszeństwa przyznaję kawie portugalskiej (jest prawie tak dobra, jak włoska 😉 Co do wina – od jakiegoś czasu z ogromną radością pogłębiam wiedze o winach portugalskich. To nie wyłącznie tak popularne u nas vinho verde (w większości dość słabej jakości niestety) czy wzmacniane słodkie porto. To także doskonałe wina białe, czerwone, a także musujące. Warunki klimatyczne Portugalii sprawiają, że produkcja dobrego wina nie nastręcza szczególnych trudności.

  1. W Portugalii dwa regiony winiarskie uznane są przez UNESCO za światowe dziedzictwo kultury : Douro Valley Wine Region (Douro Vinhateiro) i Pico Island Wine Region (Ilha do Pico Vinhateira)
  2. Najsłynniejszy winiarski region – Dolina rzeki Douro

Galeria:

EVENTY

Spotkania kulinarne dla firm i grup zorganizowanych
Organizuję spotkania dla grup, podczas których przygotowujemy pyszną kolację –włoską, hiszpańską czy śródziemnomorską, składającą się z przystawek, dań głównych i deseru, zakończoną wspólną degustacją z odpowiednio dobranymi winami. Zapraszam do współpracy firmy, grupy zorganizowane czy grupy przyjaciół.

Degustacje wina i oliwy
Jeśli tak jak ja kochacie kuchnię śródziemnomorską, lubicie wino i chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o danym regionie zapraszam na wspólne degustacje produktów, potraw i win. Każde spotkanie dotyczy jednego kraju – opowiem o nim od strony kulinarnej, przekażę Wam wiedzę dotyczącą wina i oliwy w tym kraju, a wszystko to przy zastawionym stole i w dobrym towarzystwie.

Wydarzenia Wino i Oliwa 
Spotykamy się Warszawie, ale też w Toskanii i w Andaluzji. Wspólnie gotujemy i pijemy najlepsze wina z regionu. Przy stole, gdzie króluje dobra zabawa, śmiech, beztroska.

CATERING

Proponujemy catering śródziemnomorski, wegetariański lub wegański na małe imprezy i wydarzenia, spotkania firmowe czy uroczystości rodzinne.

Przygotujemy pyszne przekąski, tzw. finger foods na imprezy stojące lub pełne zestawy na obiad czy kolację w zaproponowanym miejscu.

Wszystkie potrawy i dania przygotowujemy bezpośrenio przed wydarzeniem, używając świeżych, sezonowych warzyw i owoców. W naszej kuchni nie używamy produktów zawierających szkodliwe składniki i konserwanty, nie używamy niezdrowych tłuszczy, ograniczamy biały cukier i gluten.

Przykładowe menu na catering stojący:

  • roladki z cukinii
  • rollsy z ciasta francuskiego
  • spring rollsy z sosem z masła orzechowego
  • wegańskie ‘sushi’ z brązowym ryżem czy z makaronem sobą
  • onigiri – japońskie kulki ryżowe
  • wrapy z warzywami
  • mini kanapeczki z pastami z warzyw, strączków i nasion np. suszonych pomidorów i kaszy jaglanej, z czerwonej lub białej fasoli, z pieczonej papryki, z nasion słonecznika, itp.
  • łódeczki z cykorii
  • parmezanowe miseczki z sałatką
  • szaszłyki warzywne
  • jaglane raffaello
  • kulki mocy z daktyli i orzechów
  • brownie z czerwonej fasoli
  • krakersy z nasion i płatków owsianych

Przykładowe menu na obiad/ kolację

Przystawki

  • domowe marynowane warzywa
  • parmigiana z bakłażana, pomidorów i mozzarelli
  • sałatka z cieciorką i serem feta

Zupa – krem z sezonowych warzyw, np.

  • krem pietruszkowo- gruszkowy z parmezanem
  • krem z rukwi wodnej z limoką i słonecznikiem
  • krem cukiniowo – czosnkowy z bazylią
  • krem z fenkuła z wędzonym łososiem

Danie główne

  • Tarta sezonowa
  • Canelloni ze szpinakiem i ricottą
  • Risotto sezonowe

Deser

  • Tiramisu
  • Tartaletki z kremem i owocami
  • Sorbet cytrynowy
  • Cheesecake z mascarpone i ricotty
  • Wegański 'sernik’ z tofu i kaszy jaglanej

Możemy przywieźć przygotowane wcześniej posiłki i wyserwować je lub przygotować wszystko na miejscu.

Gwarantujemy, że wszystko będzie świeże i pyszne!e

WARSZTATY KULINARNE

Na warsztatach podzielę się z Wami moją wiedzą na temat kuchni śródziemnomorskiej, którą zdobyłam mieszkając w tym regionie i ucząc się od lokalnych szefów kuchni. Prowadzę warsztaty z kuchni włoskiej, toskańskiej, sycylijskiej, hiszpańskiej, greckiej i marokańskiej.

Od paru lat coraz bardziej interesuję się i pogłębiam wiedzę z zakresu zdrowej kuchni wegańskiej i superfoods. Brałam udział w licznych szkoleniach z kuchni wegańskiej, kuchni raw, kuchni detoks oraz wegańskiej kuchni indyjskiej (u Hinduski).  Chętnie poprowadzę warsztaty również z tej tematyki.

Warsztaty trwają 3-4 godziny, z czego 2-2,5 godziny przeznaczamy na gotowanie, a pozostały czas na wspólne ucztowanie. Ja zaproponuję menu i zaopatrzenie w składniki, a uczestnicy przygotują od podstaw 4-8 dań (w zależności od liczebności grupy).

Do każdego menu dobieram wina z kuchni danego regionu.

PODRÓŻE

Co roku proponuję wspólne wyjazdy do moich ukochanych miejsc na Ziemi – do zielonej Toskanii i słonecznej Andaluzji.

Nie prowadzę biura podróży, współpracuję z biurami i usługodawcami na miejscu. To wyjazdy partnerskie – wspólnie ustalamy program i decydujemy o kształcie wyjazdu. 

Mam za sobą zorganizowanie kilkunastu wspólnych wypraw. 

To najczęściej wyjazdy typu ‘gourmet trip’ Food&Wine podczas których poznajemy dany region z naciskiem na stronę enoturystyczną i enogastronomiczną – odwiedzamy producentów serów, przetworów i win, próbujemy na miejscu i zaopatrujemy się „na zapas”. Stołujemy się w trattoriach, osteriach, pizzeriach, a w Hiszpanii w tapas barach – miejscach lokalnych, gdzie bywają miejscowi i gdzie dobrze możemy poznać kuchnię danego regionu. Najczęściej są to miejsca prowadzone rodzinnie, a menu zmienia się wraz  z sezonem. Znam takie miejsca w Toskanii i w Andaluzji i bardzo chętnie Was tam zabiorę.