VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO

9 maja w ramach wydarzenia winiarskiego Simply Great Italian Wines uczestniczyłam w seminarium branżowym przygotowanym we współpracy z Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano.  To był sentymentalny powrót do mojej ukochanej Toskanii, tym bardziej, że seminarium rozpoczęło się wzruszającym (dla mnie) filmem pokazującym piękno regionu razem z jego winnicami, gajami oliwnymi, jedzeniem, starymi miasteczkami, ludźmi…  A potem była degustacja 6 wspaniałych win z oznaczeniem ‘Vino Nobile di Montepulciano’.

Montepulciano to jedno z tych uroczych starych kamiennych toskańskich miasteczek położonych na wzgórzu, które zachwycają klimatem, wąskimi uliczkami i małymi rodzinnymi trattoriami. Położone w południowo- zachodniej Toskanii, w prowincji Siena, osobom interesującym się winem będzie kojarzyło się ze słynnym Vino Nobile di Montepulciano.

Terytorium i produkcja

Vino Nobile di Montepulciano to wino w 100% toskańskie i jedno z najstarszych win Włoch. Jako jedno z pierwszych w kraju – w 1980 roku – otrzymało status DOCG.

Produkcja wina Nobile di Montepulciano jest absolutnie elitarna. Otrzymuje się je z winogron uprawianych wyłącznie w gminie Montepulciano, w sercu obszaru zwanego ‘colline senesi” – wzgórza sieneńskie, które harmonijnie łączą Val di Chianę  z Val d’Orcią. Wysokość wzgórz nie przekracza 580 metrów npm.

Szczególne ukształtowanie terenu i toskański mikroklimat nadają winu wyjątkowe właściwości organoleptyczne. Do produkcji Vino Nobile di Montepulciano używa się szczepu Sangiovese, a raczej jego toskańskiej wersji, zwanej tu Prugnolo Gentile i niewielki procent Canaiolo Nero (który nigdy nie przekracza 20%). Do tych winorośli można również dodać niewielką ilość toskańskich winogron, które zawsze rosną na tym samym obszarze produkcyjnym.

Zgodnie z regulacjami wino przed wypuszczeniem na rynek dojrzewa minimum 2 lata, w przypadku riserva min. 3 lata, w tym 6 miesięcy w butelce.

Na obszarze Montepulciano produkuje się Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Vino Nobile di Montepulciano Riserva DOCG, a także Vino Rosso di Montepulciano DOC i Vin Santo di Montepulciano DOC

Charakterystyka

Styl wina określany jest jako ‘styl środka’, plasujący się między dwoma sławnymi sąsiadami: lżejszymi chianti i potężniejszymi Brunello di Montalcino.

Kolor, który wyróżnia się w szkle to błyszcząca, rubinowa czerwień, która stopniowo zmienia się w granatową czerwień wraz ze starzeniem się wina. W nosie zapach jest elegancki i intensywny, przypomina nuty owoców, suszonych śliwek oraz nut kwiatowych. Bukiet jest intensywny, można wyróżnić wiśnie, fiołki i nuty ziemiste. W ustach Vino Nobile di Montepulciano jest zrównoważone i obfite, o wyczuwalnych nutach drewna, które przypominają o jego starzeniu w beczce.

Zaletą Vino Nobile di Montepulciano jest to, że wino nie musi długo czekać, aż będzie nadawało się do wypicia, aczkolwiek ma fantastyczny potencjał starzenia. To bardzo gastronomiczne wina, dobrze komponujące się z wieloma potrawami.

Dobranie do jedzenia

Wino tego typu, o wysokiej zawartości alkoholu i tak pełne i eleganckie, idealnie łączy się z równie pełnymi i strukturalnymi daniami. Bardzo dobrze komponuje się z czerwonymi mięsami, dzikiem i dziczyzną oraz z daniami z sosami mięsnymi i ragu, a także z grillowanym mięsem, gulaszem, jagnięciną lub daniami z grzybami. Wyjątkowe jest również połączenie z aromatycznymi serami i pikantnymi deserami.

Anteprima del Vino Nobile di Montepulciano

Co roku w lutym w miasteczku Montepulciano organizowany jest festiwal wina – jest to prapremiera win z ostatniego butelkowania, przed wprowadzeniem ich na rynek. Impreza oferuje branży sektora winiarskiego i rosnącej rzeczy entuzjastów możliwość spróbowania nowych win, bezpośrednio od najważniejszych producentów z okolicy, w ekskluzywnym i magicznym miejscu jakim jest Forteca Montepulciano.

Parę lat temu mieliśmy okazję uczestniczyć w tym wydarzeniu i rzeczywiście, było bardzo ciekawie, klimatycznie, można było porozmawiać ze wszystkimi najważniejszymi producentami z okolic i wziąć udział w wykładach. Zdecydowanie do powtórzenia!

Poderi Sanguineto i Dora Forsoni

Jedną z najbardziej znanych i charakterystycznych producentek wina Vino Nobile di Montepulciano jest Dora Forsoni. Niesamowita osoba, absolutna pasjonatka wina. Mieliśmy niesamowitą przyjemność poznać ją osobiście, być oprowadzanymi po winnicy przez jej partnerkę Patrizię i degustować wina. Oczywiście wyjechaliśmy z solidnym zapasem. Dora wraz z partnerką Patrizią prowadzi gospodarstwo Poderi Sanguineto, w którym produkuje się Vino Nobile di Montepulciano, Vino Nobile di Montepulciano Riserva, a także wina DOC i wina stołowe IGT. Dora pracuje w gospodarstwie, które od pokoleń należało do jej rodziny, od 1968 roku. Obie z Patrizią same wykonują wszystkie prace w winnicy związane z produkcją wina.

Polecam obejrzenie na youtubie filmów z Dorą. W jednym z nich zaczyna wywiad od słów: „Mówienie o Sanguineto to mówienie o Dorze. To miłość do wina”. Tutaj Dora oprowadza po swojej winnicy https://www.youtube.com/watch?v=N0vAn3fap2U Dora jest także jedną z bohaterek filmu Senza trucco. Le donne del vino naturale. Film ten, pod polskim tytułem Natura, kobiety i wino, będzie można zobaczyć 6 czerwca w Kinie Czary w Winosferze w Warszawie, w ramach Przeglądu filmów o winie. Zwiastun można zobaczyć tu: https://www.youtube.com/watch?v=PAFH04yONaU

Degustacja branżowa w Warszawie

Wina Vino Nobile di Montepulciano, degustowane podczas festiwalu win włoskich w Warszawie:

  1. Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2016. Podere le Berne

100% Sangiovese, 25 dni w stalowych kontenerach, 2 lata w beczce, 14% alk.

Wino o aromacie dojrzałych owoców, kwiatów i skóry. Bogate i dobrze zrównoważone

Cena w detalu: 7,90 euro

  • Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2016. Tenuta di Granacciano della Seta

96% sangiovese, 4% merlot, 14%alk.

Fermentacja i maceracja na skórkach w nierdzewnych kadziach w kontrolowanej temperaturze 28st. Przez 20-25 dni, 18 miesięcy we francuskich tonneaux, i we francuskich i słoweńskich dębowych beczkach.

Bukiet intensywny, złożony, delikatny, owocowy z nutami wiśni, moreli, śliwek, delikatne przyprawy. Wytrawne, z przyjemnymi nutami kwasowymi, dobrze zbalansowane taniny, eleganckie, z owocowymi finiszem.

Cena w detalu 16,90 euro

  • Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2015

90% sangiovese, 5% cabernet sauvignon, 5% merlot, 14%alk.

Fermentacja w kontrolowanej temperaturze przez 18 dni, 16 miesięcy we francuskich tonneaux, 3 miesiące w stalowych kadziach, 6 miesięcy w butelce.

Aromaty dzikich owoców jagodowych, pełny smak, czarne wiśnie, dojrzałe śliwki, espresso. Lekkie, zrównoważone, o dobrej kwasowości.

Cena w detalu: 20 euro

  • Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2015. Azienda Agraria La Ciarliana

95% sangiovese, 5% mammolo, 15% alk.

Po tradycyjnej winifikacji wino pozostaje przez 18 miesięcy w dębowych beczkach.

Cena w detalu: 16 euro

  • Vino Nobile di Montepulciano DOCG  2015. Selezione “Pagliareto”. Societa Agricola Lunadoro

100% sangiovese (prugnolo gentile), 14%alk.

Ręczne zbiory w pierwszych dniach października. Wino starzone we francuskich tonneaux przez co najmniej 24 miesiące.

Złożony i charakterystyczny bukiet, z aromatami dojrzałych owoców, nutami pieprzowymi, dżemu śliwkowego, kwiatów, fiołków, czekolady i cygara. Smak zbalansowany, słodkie taniny, odpowiednia kwasowość na długim finiszu.

Cena w detalu: 6,70 euro

  • Vino Nobile di Montepulciano DOCG Riserva 2015. Carpineto

90% sangiovese (prugnolo gentile), 10% canaiolo i inne lokalne szczepy, 13,5% alk.

10-15 dni fermentacji i maceracji w stalowych tankach w kontrolowanej temperaturze. Starzone przez 2 lata w słoweńskich dębowych beczkach i we francuskich beczkach.

Nuty fiołków, drewna, które wyróżniają się w wyjątkowym, eleganckim bukiecie.  

Cena w detalu: 89zł

Galeria:

EVENTY

Spotkania kulinarne dla firm i grup zorganizowanych
Organizuję spotkania dla grup, podczas których przygotowujemy pyszną kolację –włoską, hiszpańską czy śródziemnomorską, składającą się z przystawek, dań głównych i deseru, zakończoną wspólną degustacją z odpowiednio dobranymi winami. Zapraszam do współpracy firmy, grupy zorganizowane czy grupy przyjaciół.

Degustacje wina i oliwy
Jeśli tak jak ja kochacie kuchnię śródziemnomorską, lubicie wino i chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o danym regionie zapraszam na wspólne degustacje produktów, potraw i win. Każde spotkanie dotyczy jednego kraju – opowiem o nim od strony kulinarnej, przekażę Wam wiedzę dotyczącą wina i oliwy w tym kraju, a wszystko to przy zastawionym stole i w dobrym towarzystwie.

Wydarzenia Wino i Oliwa 
Spotykamy się Warszawie, ale też w Toskanii i w Andaluzji. Wspólnie gotujemy i pijemy najlepsze wina z regionu. Przy stole, gdzie króluje dobra zabawa, śmiech, beztroska.

CATERING

Proponujemy catering śródziemnomorski, wegetariański lub wegański na małe imprezy i wydarzenia, spotkania firmowe czy uroczystości rodzinne.

Przygotujemy pyszne przekąski, tzw. finger foods na imprezy stojące lub pełne zestawy na obiad czy kolację w zaproponowanym miejscu.

Wszystkie potrawy i dania przygotowujemy bezpośrenio przed wydarzeniem, używając świeżych, sezonowych warzyw i owoców. W naszej kuchni nie używamy produktów zawierających szkodliwe składniki i konserwanty, nie używamy niezdrowych tłuszczy, ograniczamy biały cukier i gluten.

Przykładowe menu na catering stojący:

  • roladki z cukinii
  • rollsy z ciasta francuskiego
  • spring rollsy z sosem z masła orzechowego
  • wegańskie ‘sushi’ z brązowym ryżem czy z makaronem sobą
  • onigiri – japońskie kulki ryżowe
  • wrapy z warzywami
  • mini kanapeczki z pastami z warzyw, strączków i nasion np. suszonych pomidorów i kaszy jaglanej, z czerwonej lub białej fasoli, z pieczonej papryki, z nasion słonecznika, itp.
  • łódeczki z cykorii
  • parmezanowe miseczki z sałatką
  • szaszłyki warzywne
  • jaglane raffaello
  • kulki mocy z daktyli i orzechów
  • brownie z czerwonej fasoli
  • krakersy z nasion i płatków owsianych

Przykładowe menu na obiad/ kolację

Przystawki

  • domowe marynowane warzywa
  • parmigiana z bakłażana, pomidorów i mozzarelli
  • sałatka z cieciorką i serem feta

Zupa – krem z sezonowych warzyw, np.

  • krem pietruszkowo- gruszkowy z parmezanem
  • krem z rukwi wodnej z limoką i słonecznikiem
  • krem cukiniowo – czosnkowy z bazylią
  • krem z fankuła z wędzonym łososiem

Danie główne

  • Tarta sezonowa
  • Canelloni ze szpinakiem i ricottą
  • Risotto sezonowe

Deser

  • Tiramisu
  • Tartaletki z kremem i owocami
  • Sorbet cytrynowy
  • Cheesecake z mascarpone i ricotty
  • Wegański ‚sernik’ z tofu i kaszy jaglanej

Możemy przywieźć przygotowane wcześniej posiłki i wyserwować je lub przygotować wszystko na miejscu.

Gwarantujemy, że wszystko będzie świeże i pyszne!

WARSZTATY KULINARNE

Na warsztatach podzielę się z Wami moją wiedzą na temat kuchni śródziemnomorskiej, którą zdobyłam mieszkając w tym regionie i ucząc się od lokalnych szefów kuchni. Prowadzę warsztaty z kuchni włoskiej, toskańskiej, sycylijskiej, hiszpańskiej, greckiej i marokańskiej.

Od paru lat coraz bardziej interesuję się i pogłębiam wiedzę z zakresu zdrowej kuchni wegańskiej i superfoods. Brałam udział w licznych szkoleniach z kuchni wegańskiej, kuchni raw, kuchni detoks oraz wegańskiej kuchni indyjskiej (u Hinduski).  Chętnie poprowadzę warsztaty również z tej tematyki.

Warsztaty trwają 3-4 godziny, z czego 2-2,5 godziny przeznaczamy na gotowanie, a pozostały czas na wspólne ucztowanie. Ja zaproponuję menu i zaopatrzenie w składniki, a uczestnicy przygotują od podstaw 4-8 dań (w zależności od liczebności grupy).

W zależności od tematu warsztatów do każdego menu dobieram pasujące wino z kuchni regionu.

PODRÓŻE

Co roku proponuję wspólne wyjazdy do moich ukochanych miejsc na Ziemi – do zielonej Toskanii i słonecznej Andaluzji.

Nie prowadzę biura podróży, współpracuję z biurami i usługodawcami na miejscu. To wyjazdy partnerskie – wspólnie ustalamy program i decydujemy o kształcie wyjazdu. 

Mam za sobą zorganizowanie kilkunastu wspólnych wypraw. 

To najczęściej wyjazdy typu ‘gourmet trip’ Food&Wine podczas których poznajemy dany region z naciskiem na stronę enoturystyczną i enogastronomiczną – odwiedzamy producentów serów, przetworów i win, próbujemy na miejscu i zaopatrujemy się w testowane produkty. Stołujemy się w  restauracjach, trattoriach, osteriach, pizzeriach – miejscach lokalnych, gdzie bywają miejscowi i gdzie dobrze możemy poznać kuchnię danego regionu. Najczęściej są to miejsca prowadzone rodzinnie, a menu zmienia się wraz  z sezonem. Znam takie miejsca w Toskanii i w Andaluzji i bardzo chętnie Was tam zabiorę.