Spaghetti nero di seppia z kalmarami i krewetkami i wino z czarnej Etny
Składniki:
3 średnie kalmary, oczyszczone, pokrojone dowolnie (w kółka i na części ok. 2×2)
garść krewetek – obranych i oczyszczonych
makaron
garść pomidorków
mała cebulka
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
białe wino (pół kieliszka)
oliwa z oliwek
sól, pieprz, peperoncino
Sposób przygotowania:
Na patelnię z grubym dnem wlać oliwę, wrzucić 1 nieobrany ząbek czosnku, parę gałązek z natki pietruszki i 2 całe suszone papryczki peperoncino (lub szczyptę z młynka). Zagrzać i zaromatyzować oliwę, poruszając patelnią. Wyjąć czosnek, gałązki i papryczki i wyrzucić.
Na patelnię wrzucić cebulkę, przemieszać 1 min. i dorzucić kalmary. Smażyć mieszając ok. 7 minut, potem wlać wino i odparować.
Dodać pomidorki, posiekaną natkę, wcisnąć drugi ząbek czosnku, wlać chochelkę wody i dusić pod przykryciem do miękkości kalmarów (czyli ok. 30-40 min.)
Ugotować makaron, odcedzić zostawiając pół szklanki wody.
Na patelnię z kalmarami dorzucić krewetki i dusić razem ok. 2 minut.
Wlać wodę z gotowania makaronu, wrzucić makaron, przemieszać i poddusić razem 2 minuty.
Podawać od razu.
Do tego przepisu proponujemy wino Etna Bianco DOC