WINES OF PORTUGAL Grand Tasting 2021

6 września w Pałacu Prymasowskim w Warszawie miało miejsce wydarzenie winiarskie współorganizowane przez portal Winicjatywa. Miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w seminarium dla branży na temat łączenia win portugalskich z jedzeniem. Spróbowaliśmy 12 połączeń win- zaczynając od musującego, poprzez białe i czerwone na wzmacnianym porto kończąc – ze specjalnie dobranymi daniami degustacyjnymi. Degustację poprowadził Wojciech Bońkowski, wydawca portalu Winicjatywa i pisma o winie Ferment.

  1. Montanha Espumante Baga 2016 (Caves da Montanha) + Szynka parmeńska z melonem
  2. Loureiro Trajadura 2020 (Adega Ponte de Lima) + Tatar z dorsza z musem cytrynowym
  3. Branco Superior Gouveio 2020 (Quinta de Devesa) + Łosoś gravlax w sosie musztardowo-miodowym z koprem włoskim
  4. Branco Private Selection 20219 (Adega de Fundao) + Krewetka w panko z miodowym glaze i crustem z orzechów nerkowca
  5. Alvarinho Solos de Granito 2019 (Avelada) + Tortilla de patatas z creme fraiche i ikrą
  6. Tinto Vale do Homem Vinhao 2020 (Quintas de Homem) + Smażone baby sardynki z sosem aioli
  7. Fora da Serie Roga 2019 (Pocas) + Tapenada z warzyw i anchois
  8. Art Terra Amphora (Casa Relvas) 2020 + Croquetes de carne z musem z awokado
  9. Jaen Reserva 2016 (Soito wines) + Tatar wołowy, korniszon, jajko przepiórcze, winegret z granatu
  10. Arruda 2019 (Quinta de S. Sebastiao) + Palone ziemniaki w miodzie z płatkami buraka, creme fraiche i wędzoną piersią z kaczki
  11. Quinta das Cerejeiras Grande Reserva 2014 (Sanguinhal Wines) + Crostini z rostbefem, masłem gorczycowym i ogórkiem marynowanym w
  12. Issimo Baga Tinto 2014 (Caves Arcos do Rei) + Rostbef wołowy z musem chrzanowym z prażoną kaszą o kolendrą
  13. Ferreira Dona Antonia Tawny 10 Anos (Sogrape Vinhos) + Pasztet cielęcy z konfiturą z czerwonej cebuli i rodzynek na razowym chlebie

Ciekawostki o winach z Portugalii

Podobno droga do serca Portugalczyka (czy Portugalki) wiedzie przez dobre espresso i dobre wino. Kawę rzeczywiście mają świetną, przy całej mojej miłości do Hiszpanii zdecydowanie palmę pierwszeństwa przyznaję kawie portugalskiej (jest prawie tak dobra, jak włoska 😉 Co do wina – od jakiegoś czasu z ogromną radością pogłębiam wiedze o winach portugalskich. To nie wyłącznie tak popularne u nas vinho verde (w większości dość słabej jakości niestety) czy wzmacniane słodkie porto. To także doskonałe wina białe, czerwone, a także musujące. Warunki klimatyczne Portugalii sprawiają, że produkcja dobrego wina nie nastręcza szczególnych trudności.

  1. W Portugalii dwa regiony winiarskie uznane są przez UNESCO za światowe dziedzictwo kultury : Douro Valley Wine Region (Douro Vinhateiro) i Pico Island Wine Region (Ilha do Pico Vinhateira)
  2. Najsłynniejszy winiarski region – Dolina rzeki Douro