6 września w Pałacu Prymasowskim w Warszawie miało miejsce wydarzenie winiarskie współorganizowane przez portal Winicjatywa. Miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w seminarium dla branży na temat łączenia win portugalskich z jedzeniem. Spróbowaliśmy 12 połączeń win- zaczynając od musującego, poprzez białe i czerwone na wzmacnianym porto kończąc – ze specjalnie dobranymi daniami degustacyjnymi. Degustację poprowadził Wojciech Bońkowski, wydawca portalu Winicjatywa i pisma o winie Ferment.
- Montanha Espumante Baga 2016 (Caves da Montanha) + Szynka parmeńska z melonem
- Loureiro Trajadura 2020 (Adega Ponte de Lima) + Tatar z dorsza z musem cytrynowym
- Branco Superior Gouveio 2020 (Quinta de Devesa) + Łosoś gravlax w sosie musztardowo-miodowym z koprem włoskim
- Branco Private Selection 20219 (Adega de Fundao) + Krewetka w panko z miodowym glaze i crustem z orzechów nerkowca
- Alvarinho Solos de Granito 2019 (Avelada) + Tortilla de patatas z creme fraiche i ikrą
- Tinto Vale do Homem Vinhao 2020 (Quintas de Homem) + Smażone baby sardynki z sosem aioli
- Fora da Serie Roga 2019 (Pocas) + Tapenada z warzyw i anchois
- Art Terra Amphora (Casa Relvas) 2020 + Croquetes de carne z musem z awokado
- Jaen Reserva 2016 (Soito wines) + Tatar wołowy, korniszon, jajko przepiórcze, winegret z granatu
- Arruda 2019 (Quinta de S. Sebastiao) + Palone ziemniaki w miodzie z płatkami buraka, creme fraiche i wędzoną piersią z kaczki
- Quinta das Cerejeiras Grande Reserva 2014 (Sanguinhal Wines) + Crostini z rostbefem, masłem gorczycowym i ogórkiem marynowanym w
- Issimo Baga Tinto 2014 (Caves Arcos do Rei) + Rostbef wołowy z musem chrzanowym z prażoną kaszą o kolendrą
- Ferreira Dona Antonia Tawny 10 Anos (Sogrape Vinhos) + Pasztet cielęcy z konfiturą z czerwonej cebuli i rodzynek na razowym chlebie
Ciekawostki o winach z Portugalii
Podobno droga do serca Portugalczyka (czy Portugalki) wiedzie przez dobre espresso i dobre wino. Kawę rzeczywiście mają świetną, przy całej mojej miłości do Hiszpanii zdecydowanie palmę pierwszeństwa przyznaję kawie portugalskiej (jest prawie tak dobra, jak włoska 😉 Co do wina – od jakiegoś czasu z ogromną radością pogłębiam wiedze o winach portugalskich. To nie wyłącznie tak popularne u nas vinho verde (w większości dość słabej jakości niestety) czy wzmacniane słodkie porto. To także doskonałe wina białe, czerwone, a także musujące. Warunki klimatyczne Portugalii sprawiają, że produkcja dobrego wina nie nastręcza szczególnych trudności.
- W Portugalii dwa regiony winiarskie uznane są przez UNESCO za światowe dziedzictwo kultury : Douro Valley Wine Region (Douro Vinhateiro) i Pico Island Wine Region (Ilha do Pico Vinhateira)
- Najsłynniejszy winiarski region – Dolina rzeki Douro